Credits: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech
Obyvatelná exoplaneta v představách malíře. Credits: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech

Před pár dny uplynulo čtvrtstoletí od objevu prvních exoplanet, které se ale nachází v nelítostném sousedství pulsaru. Dnes již objevují astronomové i planety podobné Zemi, ale obor je stále v plenkách.

Velká část potenciálně obyvatelných světů byla objevena tranzitní metodou. Bohužel nejsou dostupné měřením radiálních rychlostí, takže nám chybí klíčový díl té nejzákladnější tajenky – hmotnost. Při znalosti hmotnosti a velikosti můžeme odhadnout hustotu a pustit se do serióznější debaty o složení daného světa.

Na nedávném kongresu Americké astronomické společnosti byl ale představen trochu jiný postup — složitější ale o to více fascinující.

Vědci vzali údaje z APOGEE (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment), který obsahuje podrobné informace o spektru a složení 200 tisíc hvězd. Údaje byly získány 2,5 m dalekohledem Sloan Foundation v Novém Mexiku. Vědci se nepřehrabávali ve všech stálicích, ale vybrali si ty, u nichž Kepler našel kamenné planety.

Astronomové svůj postup demonstrovali na dvou konkrétních soustavách. Okolo hvězdy Kepler-102 obíhá pět planet, okolo hvězdy Kepler-407 pak dvě planety. První z hvězd má složení podobné Slunci, druhá je bohatší na křemík.

Následně byly provedeny simulace, které vytvořily u každé z hvězd hypotetickou planetu. Okolo hvězdy Kepler-407 obíhala planeta s přezdívkou Janet, která je pravděpodobně bohatá na granát (respektive asi spíše minerály této skupiny). V případě Kepler-102 vznikla planeta s přezdívkou Olive, která bude stejně jako Země bohatá na olivín.

K čemu je to dobré? Na granátové planetě lze očekávat podstatně horší podmínky pro deskovou tektoniku. Zemětřesení, sopky a jiné hrůzy sice nahánějí strach, ale pro vznik a vývoj života je desková tektonika důležitá.

Zdroj: centauri-dreams.org

Reklama