Co přinese rok 2017 v oblasti výzkumu exoplanet? Na rozdíl třeba od kosmonautiky nelze velkou část těch nejvýznamnějších objevů předpovídat. Do poslední chvíle jsou i prostřednictvím informačního embarga drženy pod pokličkou. Přesto je zde pár věcí, na které se můžeme podívat.

Dvě nové družice pro výzkum exoplanet

Ve vesmíru jsme zatím měli jen několik družic nebo kosmických dalekohledů, mezi jejichž hlavní úkoly patřil výzkum exoplanet. Kromě superstar v podobě Keplera (start v březnu 2009) to byl ještě COROT (2006-2013) a také malý kanadský MOST (start v roce 2003), který se proslavil pozorováním Proximy Centauri nebo výzkumem tranzitů 55 Cnc e.

V roce 2017 nás čekají možná dva starty nových družic. K oběma by mělo dojít na samotném konci roku, proto ono opatrné „možná“.

Americká TESS se zaměří na hledání tranzitujících exoplanet u jasných hvězd a to po celé obloze. Do jisté míry se jedná o předsunutou jednotku pro dalekohled JWST. Některé z exoplanet, které TESS objeví, by mohl JWST prozkoumat

TESS do vesmíru dopraví raketa Falcon 9 od SpaceX. Po některých událostech budeme asi o něco více nervózní. Není to tak dávno, co Muskovi explodovala raketa ještě před startem. Obnovení provozu je v plánu už za pár dní.

Druhou družicí je CHEOPS. Jejím cílem bude pozorovat tranzity již objevených exoplanet a upřesnit jejich velikost.

Příliv objevů

Už pár dní po Novém roce nás čeká tradiční sjezd Americké astronomické společnosti. Exoplanety budou jedním z témat kongresu v texaském Grapevine a to především 6. ledna. Zajímavé bude třeba téma o tom, zda (stále hypotetická) planeta Devět nemůže být zachycenou exoplanetou, tématika exokomet nebo přímého pozorování exoplanet dalekohledem Subaru. Samozřejmě se bude diskutovat také o Keplerovi a to zejména o misi K2.

Na přelomu ledna a února proběhnou v Pasadeně dvě konference o gravitačních mikročočkách. Z pohledu exoplanet je to zatím obor s nevyužitým potenciálem. Kromě dvou projektů (OGLE a MOA) už do tohoto oboru fušují také kosmické dalekohledy, díky čemuž se třeba podařilo měřit mikročočkovou paralaxu.

Kepler pozoroval v průběhu jedné z kampaní v roce 2016 na 600 mikročočkových událostí. Na konferenci se dozvíme první výsledky.

Více k tématu:

Reklama