New Horizons, Credit: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute (JHUAPL/SwRI)
New Horizons, Credit: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute (JHUAPL/SwRI)

Už je to téměř rok a půl, co New Horizons prolétla okolo Pluta. Její úkoly tím ale rozhodně neskončily.

New Horizons při průletu okolo Pluta a jeho rodiny měsíců získala na 50 GB dat. Data napříč Sluneční soustavou netečou zrovna závratnou rychlostí, takže stahování bylo dokončeno teprve na konci října 2016. O Plutu a jeho měsících už vyšlo jen v roce 2016 přes 40 studií.

Co čeká sondu nyní? Období spánku ale také tvrdé práce. Vědci z ní udělají nejvzdálenější astronomickou observatoř. Pravda, kamera LORRI nemá výkon jako Hubblův dalekohled, ale ten je zase třeba o dost menší, než velké pozemské dalekohledy. Zatímco u Hubblova dalekohledu tkví výhoda v tom, že se nachází mimo zemskou atmosféru, New Horizons navnadila vědce svou pozicí. Nachází se 38 AU daleko, takže signál k nám letí rychlostí světla pět hodin! Upřímně. Velmi ale asi opravdu velmi dlouho nebude mít lidstvo v tak vzdálených končinách Sluneční soustavy něco, co dokáže pořizovat fotografie.

New Horizons čeká prakticky přesně za dva roky (na Nový rok 2019) průlet okolo objektu Kuiperova pásu s označením 2014 MU69. Přípravy na průlet započnou v létě 2018. Do té doby čeká New Horizons hibernace ale také pozorování dalších objektů Kuiperova pásu. Pro leden čítá menu šest položek.

Nedávno vyšla jedna studie na základě pozorování sondy v roce 2016. New Horizons se podíval na objekt 1994 JR1 a to v listopadu 2015 ze vzdálenosti 1,85 AU a poté v dubnu 2016 ze vzdálenosti 0,7 AU. Na základě pozorování se podařilo zjistit mimo jiné to, že povrch tělesa bude drsný, patrně se spoustou kráterů. Doba rotace byla stanovena na 5,47±0,33 hodin, což je více, než je obvyklé. 1994 JR1 je docela zajímavým tělesem už jen proto, že se jednou za 2,4 milionů let dostane blíže k Plutu a trpasličí planeta ovlivňuje jeho dráhu.

Zdroj: pluto.jhuapl.edu

Reklama