Přibližně před měsícem jsme psali o nápadu konsorcia nevládních organizací, které chce postavit soukromý kosmický dalekohled. Jeho úkolem bude hledat exoplanety u Alfa Centauri.

Project Blue svým názvem odkazuje na totéž, na co odkazovala kampaň k nalezení Proximy b a to na fotografii Země ze vzdálenosti 40 AU, kterou pořídila sonda Voyager 1 v roce 1990. Snímek se proslavil pod názvem bledě modrá tečka.

Za projektem stojí dvě neziskové organizace – BoldlyGo Institute a Mission Centaur a dále vlastně také neziskový Institut SETI a University of Massachusetts Lowell.

Lov nejbližších exoplanet přímo

Nedávno byl oznámen objev exoplanety u Proximy Centauri (Alfa Centauri C). Nový kosmický dalekohled se má však zaměřit na dvě největší hvězdy systému Alfa Centauri. V roce 2012 byl oznámen objev planety u hvězdy B. Později však došlo k jeho zpochybnění.

Kosmický dalekohled má hledat exoplanety u Alfa Centauri A a Alfa Centauri B přímo. Jeho primární zrcadlo má mít průměru 45 cm, což by mělo být dostačující k objevu planety o velikosti nad 0,5 Země v obyvatelné oblasti. Náklady mají být pod 50 miliony dolarů – v ideálním případě kolem 25.

Vybírají peníze na Kickstarteru

Autoři projektu nyní vybírají peníze na Kickstarteru, což je zahraniční obdoba českého Startovače.

Počátečním cílem je vybrat milion dolarů, aby mohla být provedena základní analýza a simulace.

Při dva milionech dolarů bude připraven a otestován koronograf – klíčový přístroj, který odstíní světlo obou hvězd, abychom se mohli podívat na případné planety.

Za čtyři miliony dolarů by mohly být dokončeny počáteční konstrukční návrhy. Pak už by vše směřovalo k zahájení výroby komponent.

Pokud půjde vše dobře, mohl by dalekohled odstartovat na vrcholu rakety od SpaceX v roce 2020.

Přispět můžete na kickstarter.com. Jak už to u těchto kampaní bývá, za příspěvek můžete dostat různé předměty s logem projektu apod.

Reklama