Americká sonda MRO našla na povrchu Marsu trosky modulu Schiaparelli.

Evropa se podruhé pokusila o přistání na Marsu (kdysi to byl modul Beagle 2) a znovu to nedopadlo dobře. Modul Schiaparelli se v průběhu průletu marsovskou atmosférou odmlčel.

Sonda MRO se podívala na oblast, v níž měl modul přistát a objevila dva nové „útvary“, které předtím na starších snímcích nebyly. Jeden z útvarů budou zřejmě 12 m velké padáky. Ty byly odhozeny před závěrečnou fází sestupu. O zbrzdění se měly postarat následně motory. Devět trysek ale zřejmě fungovalo jen velmi krátce.

Druhým útvarem je „skvrna“ o velikosti 15 až 40 metrů asi kilometr severně od padáků. To by měly být zbytky modulu, který padal z výšky 2 až 4 km a dopadl na povrch planety rychlostí kolem 300 km/h. Je dost dobře možné, že po dopadu došlo k výbuchu nádrže s pohonnými hmotami, kterých bylo uvnitř modulu zřejmě ještě poměrně hodně.

Přistávací modul Schiaparelli o průměru 2,4 m a hmotnosti 600 kg měl mít dva úkoly. Tím prvním byl test technologií k přistání předtím, než bude k Marsu vyslán rover. Druhým úkolem byl výzkum prachových bouří v atmosféře Marsu.

Vědci získali alespoň část dat z průletu atmosférou. Příčiny neúspěšného přistání jsou i nadále předmětem vyšetřování. Mise orbitálního stupně – sondy ExoMars TGO pokračuje bez problémů.

Animace - fotografie před a po nárazu. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Animace – fotografie před a po nárazu. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Zdroj: ESA

Reklama