TRAPPIST-1 v představách malíře. Credit: NASA

Okolo velmi malé hvězdy objevili astronomové před časem tři planety, které jsou podobné Zemi. Minimálně jedna by měla být potenciálně obyvatelná. Její oběžnou dobu ale neznáme přesně – bude nejspíše o něco kratší než 20 dní, ale pokud to chcete věrohodně, tak někde mezi 4 až 73 dny.

Všechny tři planety byly objeveny tranzitní metodou, podíval se na ně už i Hubblův dalekohled a v prosinci se na mateřskou hvězdu zaměří také Kepler – máme štěstí, hvězda bude v jednom ze zorných polí mise K2.

V případě tranzitní metody existuje řada problémů. Jeden z nich představují dvojhvězdy. Představme si na okamžik možnost, že by hvězda TRAPPIST-1 nebyla sama, ale měla společníka – další hvězdu, hnědého trpaslíka apod.

Pokud je vzdálenost obou hvězd malá, na obloze nám splynou v jednu a my pak nepozorujeme světlo jedné hvězdy ale obou. Kdyby to tak bylo, můžeme údaje o planetách hodit do koše. Všechny tři planety by měly větší poloměry. Zřejmě ne o mnoho s ohledem na velikost hvězdy – u červených trpaslíků obří planety moc nenacházíme.

Stevem Howell (NASA Ames) a jeho kolegové se podívali na okolí hvězdy TRAPPIST-1 pomoci jižního dalekohledu Gemini a žádnou další hvězdu nenašli. Parametry planet by tak měly platit. Uvidíme, co Kepler…

Tip: Všechny články o systému TRAPPIST-1

Zdroj: SPECKLE IMAGING EXCLUDES LOW-MASS COMPANIONS ORBITING THE EXOPLANET HOST STAR TRAPPIST-1

Reklama