Kosmický dalekohled Kepler pozoroval dvě hvězdy pár desítek minut předtím, než vybouchly jako supernovy.

Pozorovat hvězdu před výbuchem supernovy není tak snadné. Podobné úkazy nejsou zase tak běžné a samozřejmě předem nevíte, kdy a kde supernova vzplane.

Kepler má ovšem výhodu celkem velkého zorného pole, které navíc pozoruje každých 30 minut takřka nepřetržitě.

Peterem Garnavich (University of Notre Dame v Indianě) společně se svým týmem prohledal 500 galaxií s 500 biliony hvězd… a našel. Kepler zaznamenal v roce 2011 výbuchy dvou masivních hvězd.

KSN 2011a byla téměř 300x větší než naše Slunce a nachází se 700 milionů světelných let od nás. KSN 2011d byla asi 500x větší než Slunce a nachází se 1,2 miliardy světelných let daleko.

Když masivní hvězdě dojde jaderné palivo v jejím nitru, začne se hroutit sama do sebe. Směrem k povrchu se vydá rázová vlna, která na povrchu způsobí ohromné plasmové jety – jak je vidět na videu výše. Pozorovat to můžeme zejména v UV a rentgenově záření.  Celý úkaz trvá maximálně několik minut, pak dojde k „finálnímu“ výbuchu supernovy.

Zásluhou Keplera jsme tento tzv. shock breakout pozorovali vůbec poprvé ve viditelném záření. Na světelné křivce je to patrné jako velmi krátké prudké zjasnění. O pár desítek minut dojde k explozi celé hvězdy.

Záblesk byl pozorován u větší z hvězd. Vědci se domnívají, že ta druhá byla obklopena plynem, který zabránil v pozorování záblesku.

Vědci věří, že v rámci probíhající mise K2 budou pozorovat desítky supernov.

Zdroj: NASA

Reklama