TGO a Schiaparelli, credit: ESA/ATG medialab
TGO a Schiaparelli, credit: ESA/ATG medialab

V pondělí dopoledne by na kosmodromu Bajkonur měl začít velký projekt ExoMars. V první fázi se k Marsu vydává orbitální stupeň a menší přistávací modul.

V pondělí 14. března v 10:31 našeho času odstartuje z Bajkonuru nosná raketa Proton. Začíná tak poměrně velký projekt ExoMars.

Tip: Start můžete sledovat na stránkách Evropské kosmické agentury od 9:30 

Evropská kosmická agentura (ESA) a ruský Roscosmos chtějí přepsat historii. Žádná z organizací zatím nedokázala úspěšně přistát a pracovat na povrchu Marsu. Prvním a současně posledním evropským pokusem byl v roce 2003 britský modul Beagle 2, který byl vysazen ze sondy Mars Express. Přistání se ale nepovedlo.

ExoMars má dvě části. Nyní se k Marsu vydá Trace Gas Orbiter (TGO) a malý přistávací modul Schiaparelli. Jejich úkoly jsou více než zajímavé. TGO se zaměří na marsovskou atmosféru a to včetně výzkumu metanu, který je jednou z velkých záhad rudé planety. Metan má totiž geologický či biologický původ a v atmosféře kvůli vlivu slunečního záření nevydrží dlouho.

Přistávací modul Schiaparelli o průměru 2,4 m a hmotnosti 600 kg má dva úkoly. Tím prvním je demonstrace, že Evropa dokáže na povrchu Marsu přistát – budou vyzkoušeny potřebné technologie. Druhým úkolem je výzkum prachových bouří v atmosféře Marsu. Sonda jednou z bouří proletí a prozkoumá ji. Schiaparelli by měl pracovat i z povrchu, kde se zaměří na průzkum marsovského počasí. Energie z baterií mu ale vydrží jen několik málo dní.

Druhá fáze projektu přijde v roce 2018 (pokud nedojde k odkladu). Na Marsu přistane pojízdná laboratoř. Součástí výzbroje má být i vrtačka, která se dostane do hloubky až 2 metry.

Reklama