Kepler-138 v představách malíře. Credit: Danielle Futselaar, SETI Institute
Kepler-138 v představách malíře. Credit: Danielle Futselaar, SETI Institute

Není to tak dlouho, co IAU uveřejnila výběr jmen pro několik exoplanet. Organizace si kampaň pochvaluje, řada odborníků je ale skeptická.

Na začátku všeho byl seznam exoplanet – zejména těch dříve objevených. Nejrůznější astronomické spolky a organizace se mohly registrovat a z daného seznamu vybírat své favority. V dalším kole se pak zasílaly návrhy jmen pro 31 exoplanet a 14 hvězd.

Jak to celé dopadlo, se můžete podívat na http://nameexoworlds.iau.org/names. Tak třeba první exoplanetě u hvězdy hlavní posloupnosti se kromě 51 Peg b může nově říkat také Dimidium.

Je to takový polooficiální název. Na rozdíl od nejrůznějších podvodníků, kteří po vás pojmenují hvězdy, se v tomto případě jedná o „legální“ postup, protože jen a pouze Mezinárodní astronomická unie (IAU) má právo schvalovat názvy nebeských objektů a útvarů na jejich povrchu. Na druhou stranu IAU nenutí nikoho používat zrovna tyto nové názvy. Původní označení zůstávají v platnosti.

Existuje velká skepse, že se nové názvy ujmou. IAU na kritiku reagovala článkem, ve kterém se snaží své kroky obhájit. Unie argumentuje třeba tím, že komise C53 ustanovila hned na začátku odbornou komisi, ve které byli třeba i objevitel zmíněné 51 Peg b Didier Queloz a nebo Geoff Marcy. Skupina dala dohromady počáteční seznam více než 300 exoplanet, které by mohly být pojmenovány. Poté byli kontaktováni i objevitelé daných exoplanet, kteří byli většinou nápadem nadšení.

Credit: IAU
Credit: IAU

Hlavním argumentem mají být čísla. Do procesu se zapojilo na 600 spolků z celého světa, vyšlo 800 článků v 54 zemích a nakonec se sešlo 570 tisíc hlasů ze 182 zemí.

Je otázkou, zda se nové názvy ujmou. V odborných studiích nová jména nejspíše nenajdeme, v tiskových zprávách ve snaze být co nejvíce cool asi ano.

Nová jména sice reprezentují rozmanité kultury, ale celkově spíše přispívají k chaosu. Zejména, když se pojmenovaly planety či systémy, jejichž vědecké označení bylo již dostatečně známé – jako právě 51 Peg nebo 55 Cnc.

Reklama