TMT, credit: TMT Observatory Corporation
TMT, credit: TMT Observatory Corporation

Vypadá to, že stavba nového obřího astronomického dalekohledu o průměru třiceti metrů, je ohrožena. Za vším jsou protesty aktivistů.

Astronomie má vždy metu, okolo níž se staví astronomické dalekohledy. V 90. letech to byl průměr 10 metrů – vyrostla řada dalekohledů s průměrem okolo této hodnoty (VLT, GTC, Subaru, Keckovy dalekohledy a další).

Pozemská astronomie díky adaptivní optice smazala neduhy atmosféry a nyní míří vstříc nové metě – dalekohledům o průměru v řádu desítek metrů. Vyrůst mají v příštích letech tři klíčové astronomické dalekohledy:

  • Velký Magellanův dalekohled (GMT): sedm zrcadel o průměru osm metrů na jedné montáži vytvoří teleskop s ekvivalentním průměrem 22 metrů. Staví se v Las Campanas v Chile a bude dokončen kolem roku 2020.
  • Třicetimetrový dalekohled (TMT): má vyrůst na Mauna Kea. Jeho velikost asi není třeba upřesňovat.
  • Evropský extrémně velký dalekohled (E-ELT): budoucí vlajková loď Evropské jižní observatoře se staví v Chile na hoře Cerro Armazones a bude mít průměr necelých 40 metrů. Spuštění je v plánu někdy kolem roku 2024.

Stavba TMT se ale komplikuje. Za problémy nejsou finance nebo technické potíže ale místní aktivisté. Mauna Kea je posvátnou horou a se stavbou další velké observatoře havajští aktivisté nesouhlasí.

Protesty vyvrcholily 21. dubna, kdy do ulic v Honolulu vyšly stovky demonstrantů. Na sociálních sítích se pak objevily hashtagy jako #WeAreMaunaKea a #AoleTMT (NeTMT).

Místní guvernér David Ige přišel před pár měsíci s kompromisním řešením. Představil sérii kroků, které měly situaci uklidnit. Tím nejdůležitějším je zbourání nejméně čtvrtiny z 13 dalekohledů do doby, než bude TMT postaven.

Nyní ale celý příběh nabral trochu jiný směr. Havajský nejvyšší soud stáhl stavební povolení pro stavbu TMT, neboť stát prý nepostupoval správně a nevzal dostatečně v úvahu petice aktivistů.

Stavba dalekohledu v hodnotě 1,4 miliard dolarů začala v říjnu 2014, ale nyní už několik měsíců fakticky stojí. Další osud dalekohledu tak zůstává nejasný.

Zdroj: space.com

Reklama