Foto: Ryan Wick, flickr.com
Foto: Ryan Wick, flickr.com, CC BY 2.0

Chystáte se na Vánoce někomu nebo i sobě koupit hvězdářský dalekohled? Následující řádky vám s výběrem astronomického dalekohledu trochu pomohou.

Vybrat hvězdářský dalekohled není nic snadného. Je to podobné jako s koupi nového auta – na trhu je spousta modelů, v různých cenových hladinách a samozřejmě vše závisí také na to, k čemu budete vůz používat.

Na našem webu máme návod nebo spíše takový přehled základních informací, které vám mohou pomoci hvězdářský dalekohled vybrat.

Po přečtení tohoto návodu asi nabudete dojmu, že máte o něco více informací o astronomických dalekohledech, ale jste vlastně úplně na začátku.

Pokud hledáte hvězdářský dalekohled pro úplného začátečníka, pak velmi ale opravdu velmi zjednodušeně platí, že byste se měli rozhodnout v první řadě mezi čočkovým a zrcadlovým dalekohledem.

  • Čočkový je vhodnější pro pozorování planet a Měsíce. Předpokládám, že absolutní začátečník bude hledat na obloze v první řadě tyto objekty, protože je to nejjednodušší. Vychutnat si tak bude moci krátery na Měsíci, Saturnovy prstence, čtyři největší Jupiterovy měsíce apod. Čočkový dalekohled je také vhodnější pro časté přenášení (pozorování na zahradě, balkóně apod.).
  • Zrcadlový dalekohled je zase vhodnější pro pozorování galaxií, mlhovin či hvězdokup. Tyto objekty samozřejmě lze pozorovat i čočkovým dalekohledem

Kromě samotného dalekohledu je důležitá také montáž. Začátečník by měl sáhnout rozhodně po azimutální.

V obchodě Novedalekohledy.cz najdete také iPoradce (vlevo nahoře), který vám může s výběrem nadále pomoci. 

Reklama