MASTCAM, foto: NASA
MASTCAM, foto: NASA

Je čas dovolených, a zatímco se někdo čvachtá u moře nebo sbírá sinice na přehradě, musí někdo také makat. U sond je to podobné.

Kosmická sonda STEREO si vzala pár dní volna, takže ji musel někdo zastoupit nebo by to bylo alespoň vhodné.

Slunce můžeme samozřejmě zkoumat ze Země, ale kosmický prostor přece jen nabízí jisté nenahraditelné výhody. Jednou z nich je možnost pozorovat odvrácenou polokouli Slunce. To se hodí třeba při výzkumu slunečních skvrn – tmavších oblastí ve sluneční fotosféře a slunečního počasí obecně.

Pozemští astronomové musí netrpělivě očekávat, kolik a jak velké skvrny se objeví u slunečního okraje a když tyto skvrny zmizí z dohledu, nevíme, jak dlouho se ještě ve fotosféře vyskytovaly. Slunce se otočí kolem své osy zhruba za měsíc.

Kosmické sondy tento problém samozřejmě mohou vyřešit. Sondy STEREO (jsou dvě) mohou vidět Slunce i z druhé strany. STEREO jsou nyní vlastně přesně na opačné straně a v tom je právě ten problém.

Pozice sond STEREO
Pozice sond STEREO

Je to stejné, jako když máte router a chcete se připojit na Wi-fi, ale mezi vámi a routerem je třeba budova. Slunce znemožňuje komunikaci se sondou. Stejný problém nedávno vyřadil na nějak čas Curiosity. Mars – Slunce – Země byli téměř v jedné přímce.

Nyní je Curiosity zpátky a vzala práci za kolegyni. Kamera MASTCAM na robotickém rameni roveru se podívala na Sluneční skvrny. Jak to vypadá? Podívejte se:

skvrny-curiosity

Zdroj: JPL

Reklama