Nová zpráva obletěla svět a je myslím skvělou propagací oboru. Patnáctiletý chlapec objevil exoplanetu. Pozorování exoplanet je sice špičkovým oborem, ale takové pozorování tranzitů se dá uskutečnit už velmi levnou technikou. Dnes sedmnáctiletý Tom Wagg ovšem nepozoroval svým dalekohledem na balkoně, ale před dvěma lety se přihlásil na krátkou stáž na Keele University. Tam ho rychle zaškolili, aby v datech hledal tranzity exoplanet. A Tom uspěl.

Keele University je jednou z institucí, která provozuje projekt SuperWASP. Je to velmi úspěšný lovec tranzitujících exoplanet ze Země. Své kamery má na Kanárských ostrovech a v Jižní Africe.

Exoplaneta WASP-142b v představách malíře. Credit: David A. Hardy,   http://www.astroart.org/
Exoplaneta WASP-142b v představách malíře. Credit: David A. Hardy, http://www.astroart.org/

O Tomově exoplanetě toho bohužel zatím moc nevíme, odborná studie ještě nevyšla. Jedná se ale o horkého jupitera v souhvězdí Hydry, který se nachází ve vzdálenosti 1 000 světelných let. Jeho označení je WASP-142b.

Tak trochu to vlastně připomíná projekt Planet Hunters, do kterého se může zapojit prostřednictvím internetu úplně každý. Ve volném čase následně prohledáváte podle návodu světelné křivky z dalekohledu Kepler. Lidé tak už objevili několik kandidátů i potvrzených exoplanet.

Zdroj: keele.ac.uk

Reklama