TMT, credit: TMT Observatory Corporation
TMT, credit: TMT Observatory Corporation

Thirty Meter Telescope (TMT) alias Třicetimetrový teleskop bude v příštím desetiletí jedním z tří největších dalekohledů světa. Zatímco jeho konkurenti vyrůstají v Chile, TMT je budován na havajské sopce Mauna Kea, kde sídlí takové přístroje jako Gemini, Subaru nebo Keckovy dalekohledy.

Stavba TMT započala vloni a dokončena by mohla být v roce 2022, ale spíše o pár let později, podobné projekty se vždy protáhnou. Nebyly ani postaveny základy a TMT si už vykoledoval nálepku nejkontroverznějšího astronomického dalekohledu. Za jeho stavbou nejsou úplatky nebo nekalá činnost ale protesty místních původních obyvatel.

Mauna Kea alias Mauna a Wākea je vyhaslou sopkou a se svými 4 200 metry nejvyšší horou Havaje. Astronomové zde sídlí od 60. let.

Pro místní je ale Mauna Kea především posvátnou horou a se stavbou další velké observatoře nesouhlasí. Protesty vyvrcholily 21. dubna, kdy do ulic v Honolulu vyšly stovky demonstrantů. Na sociálních sítích se pak objevily hashtagy jako #WeAreMaunaKea a #AoleTMT (NeTMT).

Spor se dostal do patové situace. Demonstranti nechtějí ustoupit a konsorcium nejen amerických univerzit a organizací nechce zrušit výstavbu dalekohledu.

Vše zdá se vyřešil místní guvernér David Ige. Ten představil sérií kroků, které mají situaci uklidnit. Tím nejdůležitějším je zbourání nejméně čtvrtiny z 13 dalekohledů do doby, než bude TMT postaven.

První obětí bude Caltech Submillimeter Observatory, která už ale nefunguje od roku 2009 a letos bude zbourána. Pak přijde na řadu demolice některých dalších dalekohledů.

Samozřejmě je také nepravděpodobné, že by na hoře vyrostly v budoucnu nové dalekohledy.

Zdroj: Nature

Reklama