Mám rád kosmické sondy a mise, které nás posunou vpřed. Nemám rád sterilní mise, zvláště ty, které létají na Mars. Jasně, fotografie jsou stále lepší, vozítka stále větší a náklady stále vyšší… Ale je to pořád totéž.

Vedle toho jsou zde kolumbovské mise jako Rosetta, New Horizons nebo Dawn, které přinášejí něco nového a otevírají nám nové horizonty.

Jednou z takových misí byl Messenger. Americká kosmická sonda se vydala 3. srpna 2004 napravit téměř planetologickou křivdu. Vždyť v té době okolo první planety Sluneční soustavy – Merkuru, prolétla jen třikrát jediná sonda. Mariner 10 navštívil Merkur v letech 1974 a 1975.

Messenger na to šel nejdříve podobně. Prolétl okolo Merkuru celkem třikrát v letech 2008 a 2009. Dne 18. března 2011 byl následně naveden jako první sonda v historii na oběžnou dráhu Merkuru.

Primární mise sondy měla trvat jeden rok, tedy zhruba do jara 2012. Nakonec ale byla několikrát prodloužena a její konec nás čeká až po více než čtyřech letech tento čtvrtek.

Ve 21:25 našeho času dopadne Messenger na povrchu Merkuru rychlostí 14 080 km/h. Na zjizveném povrchu první planety Sluneční soustavy zanechá nový kráter o průměru asi 16 metrů.

„Je to jako přijít o člena rodiny,“ komentoval konec Messengeru pro Nature šéf mise Sean Salomon, který na ní pracoval plných 19 let.

Dnes už víme, že Merkur nebude osamocen dlouho. Za dva roky se k němu vydají společně dvě sondy JAXA a ESA pod názvem BebiColombo.

Foto: NASA/JHU APL/Carnegie Institution of Washington

Reklama