Není to tak dávno, co jsme psali o testech motorů pro budoucí raketu SLS, která má dopravit astronauty k Měsíci. Poprvé by měla letět v roce 2018 (ještě bez astronautů, jen s prázdnou lodí Orion).

Tehdy se ale jednalo o test motorů RS-25, což jsou upravené motory bývalého raketoplánu, které budou nyní sloužit také jako motory prvního stupně rakety SLS.

Dnes nás ale čeká test něčeho jiného. Na zhruba dvě minuty budou zažehnuty motory na tuhé pohonné hmoty. Ano, jsou to SRB, které používal v první fázi letu pro odlepení od zemského povrchu raketoplán. SLS je využije také jako přídavné motory.

Asi 47 metrů dlouhý motor se skládá z pěti segmentů (u raketoplánu byl ze čtyř) a bude pracovat stejně jako u raketoplánu po dobou asi dvou minut, ale dodá o 30% více výkonu. Kdybychom tepelnou energii motoru převedli na elektřinu, měli bychom zde z obou motorů 2,3 milionů kWh.

První testy SRB s pěti segmenty proběhly už v letech 2009 až 2011. Poté byly ale upraveny.

Přímý přenos z Utahu začíná na NASA TV v 16:00 našeho času, ačkoliv k zážehu dojde patrně až v 16:30. Testovací okno končí ve 21:00, poté by si personál už musel vzít volno.

K dalšímu testu má pak dojít na začátku příštího roku.

NASA TV můžete sledovat na našem webu. 

Reklama