Amatéři, radioteleskopy a bulvár mají pohotovost. V pondělí 26. ledna nás relativně (ne)těsně mine asteroid 2004 BL86. Nejblíže se vesmírný šutr dostane na vzdálenost 1,2 milionů kilometrů, což je něco přes trojnásobek vzdálenosti Měsíce od Země.

To je sice relativně daleko, ale velikost asteroidu je 500 metrů, takže patří spíše k těm větším. 2004 BL86 byl objeven téměř přesně před jedenácti lety projektem LINEAR v dobách jeho největší slávy. Projekt se silnými vojenskými kořeny z Nového Mexika díky robustní konstrukci a krátké době zpracování snímků (mohl fotit rychle za sebou) fungoval jako astronomický kombajn. Místo obilí ale létal jeden objev asteroidu a komety za druhým. Amatéři tím přišli o slávu, ale my ostatní jsme se mohli cítit přece jen o něco více bezpečně. Dnes už kosí oblohu jiné projekty. Metrový dalekohled LINEAR v roce 2013 skončil a začal se rozjíždět 3,5 m dalekohled. Opět s podporou armády, přesněji agentury DARPA.

K dnešku známe 1542 potenciálně nebezpečných asteroidů. Astronomové je dělí do tří hlavních skupin:

  • Apollo (62%): kříží dráhu Země a většinu času tráví dál od Slunce.
  • Atenova skupina (6%): také kříží dráhu Země, ale většinu času tráví uvnitř zemské dráhy.
  • Amor (32%): přibližují se k zemské oběžné dráze
Animace průletu asteroidu 2004 BL86. Zdroj: JPL
Animace průletu asteroidu 2004 BL86. Zdroj: JPL

Asteroid 2004 BL86 obíhá okolo Slunce s periodou 1,84 let a pohybuje se ve vzdálenosti 0,9 až 2,1 AU. Už z toho je patrné, že se jedná o typ Apollo.

Nejblíže bude 2004 BL86 v pondělí 17:20 našeho času. Během nejtěsnějšího přiblížení ho budou pozorovat radioteleskopy, které se pokusí upřesnit jeho parametry a také amatérští astronomové. Na našem nebi se vyhoupne dostatečně nad jižním obzorem až tak kolem 20. hodiny. Úhlovou vzdálenost, odpovídající velikosti Měsíce na obloze, uletí asi za 12 minut. V úterý ráno pak bude procházet nedaleko hvězdokupy M44. Jeho jasnost bude kolem 9 mag, takže bude dostupný dalekohledy o průměru alespoň 10 cm.

Průlet 2004 BL86 má být podle JPL historický. Má to být nejtěsnější průlet takto velkého tělesa do roku 2027, kdy nás mine asteroid 1999 AN10. Tam už to taková legrace nebude, objekt je patrně ještě větší a mine nás ve vzdálenosti 390 tisíc km. Konec dvacátých let bude vůbec hodně veselý. Jen o dva roky později se kolem mihne slavný Apophis (38 tisíc km).

Paradoxně jsou ale dnes nebezpečnější spíše menší asteroidy o průměru pod 100 metrů, které se špatně hledají v okamžiku, kdy jsou dál od Země. Asteroid, který před pár lety napáchal slušné škody v Rusku, měl přitom jen něco přes 15 metrů.

Celkové počty objevených potenciálně nebezpečných asteroidů a úspěšnost jednotlivých vyhledávacích projektů (zdroj: JPL)

Odkazy:

Seznam nejbližších průletů asteroidů

Seznam všech průletů na mnoho led dopředu

Reklama