Dnes v 10:47 našeho času odstartovala z Mysu Canaveral raketa Falcon 9R v1.1. Na palubě byla kromě několika nanosatelitů také kosmická loď Dragon, která veze zásoby pro posádku Mezinárodní kosmické stanice. K ISS doletí Dragon v pondělí kolem poledne.

Dnešní start byl v jistém ohledu historický. SpaceX se totiž pokusila zachránit první stupeň. Jakmile první část rakety splnila svůj úkol, měla přistát na malé plovoucí plošině. Pro tyto účely je první stupeň vybaven i přistávacími vzpěrami. Jedná se samozřejmě o velmi náročný úkol, ale na jeho konci bude mít SpaceX jako vůbec první na světě alespoň částečně znovupoužitelnou nosnou raketu.

SpaceX sama dávala testu asi 50% šanci na úspěch. Manévr se nakonec z části povedl. První stupeň dosedl na plovoucí plošinu, ale podle Elona Muska bohužel velmi tvrdě. Plošina to přežila a po výměně několika komponent bude moci být znovu použitá.

Přesto se s ohledem na složitost manévru jedná o úspěch. SpaceX se prvním stupněm dokázala trefit na malou plošinu a nyní jen stačí zapracovat na finálním přistání.

Reklama