Exoplaneta u trojhvězdy Alfa Centauri v představách malíře. Credit: ESO/L. Calçada
Exoplaneta u trojhvězdy Alfa Centauri v představách malíře. Credit: ESO/L. Calçada

Kolik vodky je potřeba k objevu exoplanety? Ne, nechceme sem tahat politiku nebo urážet Rusy, jen si hned na začátku ujasnit, že nový objev ruských astronomů moc věrohodný není.

V Petrohradu na observatoři proběhla astronomická konference a místní astronomové se při té příležitosti pochlubili objevem druhé planety u nejbližšího hvězdného systému Alfa Centauri.

Na první pohled by to byla bombastická zpráva, ale její věrohodnost je bohužel malá. Objev nebyl zveřejněn v odborném tisku, nejsou o něm podrobnější informace a především je technicky skoro nemožný.

Alfa Centauri tvoří tři hvězdy. Složky A a B od sebe dělí zhruba 11,5 až 36,3 AU. Ve vzdálenosti 15 000 AU se pak nachází složka C alias Proxima Centauri.

Téměř přesně před dvěma lety byl evropskými astronomy ohlášen objev exoplanety u hvězdy B. Planeta minimálně o něco hmotnější než Země obíhá ve vzdálenosti 0,04 AU. Objev Alfa Centauri B byl už několikrát zpochybněn.

Podle Rusů je v systému ještě nejméně jedna planeta. Ta má obíhat ve vzdálenosti 80 AU s periodou 100 let. Nevíme jak hmotná, ani jakou metodou ji měli Rusové objevit.

Jedná se spíše o model než o objev

ruských médiích se objevily informace o tom, že vědci použili matematické metody a že planeta není vidět. Těžko říct, zda se jedná o nějakou dosti nafouknutou simulaci (model, kde by mohla být planeta, aby byl systém stabilní) nebo o skutečný objev. Přikláníme se k tomu prvnímu, co následně novináři pořádně nafoukli.

To druhé je nepravděpodobné. Pokud skutečně pomineme přímé zobrazení, pak nám v zásadě zbývají tři možnosti.

Tranzitní fotometrie je prakticky vyloučena u blízkých planet u Alfa Centauri. V případě planety ve vzdálenosti 80 AU se pravděpodobnost tranzitu rovná výhře ve Sportce. Navíc by s pozorováním museli začít už někdy za dob carevny Kateřiny II. Veliké.

Astrometrie je sice vhodná na blízké hvězdy, ale ze Země dost nepřesná a pro planetu ve vzdálenosti 80 AU technicky nemožná.

Zbývá ještě měření radiálních rychlostí. Rusové nemají žádný extra kvalitní spektrograf, mohli by však použít veřejná data. Najít ale planetu ve vzdálenosti 80 AU je měřením radiálních rychlostí nemožné. Touto metodou bylo objeveno na 600 exoplanet. Nejvzdálenější z nich se nachází kolem 10 AU od hvězdy. Rekordem je 30 AU.

Aktualizace:

Je to přesně tak, jak jsme říkali. Jedná se pouze o simulaci (model) a nikoliv objev.

Reklama