Lidský mozek je velmi zajímavá věc. Na jedné straně dokonalá, tak dokonalá, že jeho kopii možná nebudeme nikdy schopni postavit, ale na straně druhé nás dokáže velmi často zradit.

Jedním z příkladů je pareidolie (z řečtiny falešná podoba). Určitě to znáte. Podíváte se na mrak a ten vám něco připomíná, nebo totéž u kusu skály, stromu apod. Pareidolie není nová, ale s nástupem kosmonautiky a zejména dokonalejších snímků byla povýšena na záležitost vskutku mimozemskou. Jejím zřejmě prvním velkým a dosud snad i nepřekonaným příkladem je legendární tvář na Marsu.

Pokud si projdete snímky z Marsu nebo třeba z Měsíce, najdete tam spoustu útvarů, které vypadají jako pes, člověk, vaše tchyně nebo třeba Andrej Babiš. Konec konců, řadu zajímavých útvarů nám nedávno odhalila na povrchu komety i sonda Rosetta. Ona celá kometa Churyumov-Gerasimenko svým tvarem fantazii meze rozhodně neklade.

Před pár dny se objevilo v médiích video, které má zachycovat mimozemšťana stojícího na Měsíci a vrhajícího stín. Některé méně seriózní weby šly dokonce tak daleko, že z Měsíce udělaly Mars (asi je to více cool).

Když odmyslíme, že by emzák musel být velký přinejmenším jako Kristus v Riu (prakticky ale ještě více), tak se jedná jen o další příklad pareidolie.




 

Ačkoliv ne tak docela. Pareidolii v kosmonautickém pojetí chápu spíše jako hledání známých objektů ve zcela běžných povrchových útvarech. Tenhle emzák na Měsíci je ale něco trochu jiného. Rozhodně nejde o běžný povrchový útvar. Ono vlastně vůbec nejde o záležitost na povrchu.

Emzáka na Měsíci odhalili lidé v aplikace Google Moon (součást Google Earth) na souřadnicích 27°34’26.35″, -19°36’4.75″. Google Moon používá jako podklad snímky z řady zdrojů (sond). Některé z nich jsou docela dost staré. Emzáka na Měsíci zachytily kamery na palubě Apolla 15. A právě zde je vysvětlení celého problému. Onen emzák na Měsíci totiž není nic jiného než smetí v optice kamery.

Snímky z Apolla a vůbec z kosmonautického středověku se postupně skenují. NASA často upozorňuje na vady, které se z v nich objevují. Tohle je jedna z nich, která se u snímků z Apolla 15 vyskytuje běžně – viz obrázek níže.

Opakující se vada na snímcích z Apolla 15. Zdroj: NASA, úprava: @Trailblazer
Opakující se vada na snímcích z Apolla 15. Zdroj: NASA, úprava: @Trailblazer
Postav na Měsíci je díky Apollu 15 celá řada.
Postav na Měsíci je díky Apollu 15 celá řada.
Měsíční řasa nebo chaluha či jiná mořská potvora? Ne, jen další smetí v optice.
Měsíční řasa nebo chaluha či jiná mořská potvora? Ne, jen další smetí v optice.

Reklama