Start rakety Falcon 9, credit: NASA TV
Start rakety Falcon 9, credit: NASA TV
Falcon 9 míří k ISS, jeho budoucí nástupce zase po vzletu přistál zpět na Zemi.

Po několika odkladech se včera večer vydala raketa Falcon 9 do vesmíru, kam dopravila několik menších satelitů a také kosmickou loď Dragon. Přílet automatické lodě s nákladem k Mezinárodní kosmické stanici je naplánován na neděli. Zachycení Dragonu by mělo proběhnout po 13. hodině, přímý přenos na NASA TV se vyplatí sledovat už cca od 12:15 našeho času.

Poté, co první stupeň Falconu 9 splnil svůj úkol, pokusil se přistát na hladině moře, k čemuž mu pomohly nejen motory ale také menší „nožičky“. Podle SpaceX vydržela raketa na hladině asi 8 sekund, jak naznačují data z přístrojů.



 

Cílem přistání na mořské hladině bylo otestování nové technologie a postupů. Na jejich konci chce mít SpaceX raketu, která se po splnění úkolů vrátí zpět do místa startu a může být použitelná pro další misi. Nebude se tedy přistávat pomoci padáků ani do moře, jak jsme na to byli zvyklí u přídavných motorů na tuhé pohonné hmoty amerického raketoplánu.

Současný pokus není jedinými milníkem, který má vést k revoluční raketě. SpaceX už delší dobu vyvíjí raketu Grasshopper. Před pár dny se na krátký výlet do oblak vydala už její druhá verze. Podívejte se na neuvěřitelné video (a hlavně si pusťte zvuk):


 

Doporučený odkaz: http://blog.kosmonautix.cz/2014/04/draci-cesta-k-iss/

 

Reklama