Kepler-186 f představách malíře, credit: NASA
Kepler-186 f představách malíře, credit: NASA

Zhluboka si vydechněte, překvapení se nekoná.

NASA představila objev exoplanety Kepler-186 f, která je pouze o 10% větší než Země a obíhá poblíž vnějšího okraje obyvatelné oblasti. Žádné velké překvapení se však nekoná, o planetě jsme psali už před delším časem – viz článek Analýza: NASA představí obyvatelnou planetu o velikosti Země.

O planetě toho moc nevíme. Okolo hvězdy obíhá 2,5x blíže, než Země kolem Slunce a jeden rok na jejím povrchu trvá jen 130 dní. Pokud ale čekáte velké horko, budete zklamání. Mateřská hvězda vyzařuje mnohem méně záření než Slunce, takže na povrchu planety hrozí spíše zima. Pokud by neměla atmosféru, teploměr by tam patrně ukazoval okolo -70 až -90 stupňů Celsia. Atmosféra ale povrch planety může ohřát, bohužel o jejím složení nemáme žádné ponětí.

Planetární systém Kepler-186 f tvoří celkem pěti planet. Zbývající čtyři obíhají blíže k hvězdě, než planeta „f“ a půjde nejspíše vesměs o mini-neptuny s poloměry 1,4 až 1,8 Země.

Astronomové dnes znají více než tucet potencionálně obyvatelných planet. Z hlediska množství přijímaného záření od hvězdy je na tom jiný Keplerův objev – planeta Kepler-22 b, která je ovšem více než dvakrát větší než Země.

Reklama