Zbytkový disk u hvězdy Beta Pictoris. Credit: ESO
Zbytkový disk u hvězdy Beta Pictoris. Credit: ESO
Síť radioteleskopů ALMA možná poodhalila další tajemství hvězdy beta Pictoris.

Beta Pictoris je pro lovce exoplanet naprosto úžasným místem. Mladou hvězdu o 80% větší a hmotnější než Slunce najdeme ve vzdálenosti asi 63 světelných let směrem v souhvězdí Malíře.

Už v 80. letech byl u hvězdy objeven zbytkový prachový disk a před více než 10 lety obří planeta o hmotnosti nejméně 7 Jupiterů, která obíhá ve vzdálenosti zhruba 8 AU. Planeta je už po několik let pozorována v oblasti infračerveného záření zejména dalekohledy VLT.

Planeta beta Pictoris na snímcích z různých let a v rozličných vlnových délkách.
Planeta beta Pictoris b na snímcích z různých let a v rozličných vlnových délkách.

Radioteleskopy ALMA nyní hlásí nový a hodně zajímavý objev. V prachovém disku bylo objeveno velké množství oxidu uhelnatého, který by měl být velmi rychle zničen zářením z mladé hvězdy (Beta Pictoris navíc vyzařuje mnohem více záření než Slunce). Selský rozum proto velí, že oxid uhelnatý musí být do prachového disku nějakým procesem neustále doplňován a to v poměrně velkém množství.

Oxid uhelnatý navíc není v disku rovnoměrně rozložen, ale koncentruje se do jednoho oblaku ve vzdálenosti asi 13 miliard km (85 AU). Jeho celková hmotnost odpovídá 3/10 Měsíce.

Existují dvě možnosti vzniku takového oblaku. Buď okolo Bety Pictoris obíhá další planeta, která svou gravitací koncentruje kometární jádra a způsobuje jejich kolize nebo v daném místě došlo nedávno k ohromné kolizi ledových objektů o velikosti zhruba Marsu.

Zdroj: ESO a Molecular Gas Clumps from the Destruction of Icy Bodies in the β Pictoris Debris Disk

Reklama