Kometa na marsovské obloze (kresba). Credit: Chris Smith / NASA
Kometa na marsovské obloze (kresba). Credit: Chris Smith / NASA

Rudou planetu letos v říjnu čeká těsné setkání s kometou C/2013 A1 (Siding Spring).

Možná si ještě pamatujete na pozdvižení, které po svém objevu vzbudila kometa C/2013 A1 (Siding Spring). První pozorování a výpočty dráhy připouštěly možnost, že by se jádro komety v říjnu letošního roku srazilo s Marsem. Sondy na povrchu a oběžné dráze by patrně skončily, pro vědce by to však byla největší událost v dějinách planetologie. A pro Mars zase jedna z největších kolizí za posledních minimálně pár milionů let, která by za sebou nechala pořádně velký impaktní kráter. Nic z toho se však konat nebude…s největší pravděpodobností.

Kometa byla objevena na počátku loňského roku Robertem McNaughtem na Siding Spring Observatory pomoci 50 cm velkého dalekohledu. Ještě pět měsíců po prvním pozorování existovala možnost, že se kometa s Marsem srazí. Dnešní údaje ale hovoří jinak.

Podle aktuálních informací by kometa C/2013 A1 měla minout Mars 19. října 2014 v 18:28 UT ve vzdálenosti 0,000875 až 0,0010 AU, což je 131 tisíc km až 150 tisíc km. Pro představu uveďme, že je to zhruba 3x méně, než je vzdálenost Měsíce od Země. Vzájemná rychlost obou těles bude v maximu asi 56 km/s.



Setkání bude zřejmě pozorovat družice STERO-A. Několik týdnů před průletem dorazí k Marsu indická sonda MOM a také americká MAVEN. Další tři sondy jsou již nyní na oběžné dráze planety. Zatím není možné říci, zda kometa pro tyto sondy představuje nějaké riziko například v podobě zásahu prachovými částicemi z chvostu.

Zdroj: JPL

Reklama