Abel Méndez z Portorické univerzity v Arecibu spustil zajímavý katalog.

Na webu PHL nalezneme další zajímavý katalog exoplanet (odkaz). Tentokrát se jedná o schémata oběžných drah dosud potvrzených exoplanet.

Po kliknutí na daný obrázek se nám však objeví daleko větší množství údajů. My jsme si pro představení katalogu úmyslně vybrali planetu HD 80606 b, která je známá svou velmi excentrickou oběžnou dráhou.

Diagram pro exoplanetu HD 80606 b. Credit: PHL
Diagram pro exoplanetu HD 80606 b. Credit: PHL

Na obrázku vidíme řadu užitečných informací. Úplně nahoře vlevo je název planety a její typ. Vpravo vidíme, zda je planeta v systému osamocena nebo okolo hvězdy obíhá více planet. V našem případě je to „první planeta z jedné“.

O něco níže jsou informace o mateřské hvězdě (zleva doprava: zářivost v násobcích sluneční zářivosti a povrchová teplota) a oběžné dráze planety.

Dole pod diagramem jsou uvedeny údaje o oslunění (S), vzdálenosti (r) a teplotě pro nejbližší (periastron), nejvzdálenější (apoastron) a průměrnou vzdálenost (average) od mateřské hvězdy. Vpravo dole jsou pak údaje o obyvatelné zóně a nechybí ani údaj o vzdálenosti planety od nás (uprostřed dole).

Reklama