KOI-314 c v představách malíře.
KOI-314 c v představách malíře.

Český astronom David Nesvorný se podílel na objevu zajímavé planety.

Projekt HEK, který se snaží najít měsíce exoplanet v datech z Keplera, si připsal na své konto další úspěch. Zatím sice ne v oblasti svého hlavního zájmu, ale na poli exoplanet. HEK má výhodu v tom, že se specializuje mimo jiné na TTV alias změny v časech tranzitů exoplanet. To je metoda, která může vést k objevu exoměsíců ale zároveň umožňuje zvážit exoplanetu nebo  najít netranzitující planetu. To poslední se nedávno povedlo českému astronomovi Davidu Nesvornému v případě systému Kepler-88.

Nesvorný se podílel také na nové studii, jejíž výsledky představil jeho týmový šéf David Kipping na kongresu Americké astronomické společnosti. Lidé z HEK zvážili planetu KOI-314 c a zjistili, že má hmotnost srovnatelnou se Zemí. Tím ovšem podobnost s naší rodnou hroudou končí. Povrchová teplota (rovnovážná) bude okolo 100 stupňů Celsia. Planeta obíhá s periodou 23 dní okolo červeného trpaslíka.

Na hmotnosti nezáleží 

Přestože má planeta hmotnost Země, případní průzkumníci by ji k naší planetě určitě nepřirovnali. KOI-314 c je totiž o 60% větší než Země. Patrně se jedná o svět zahalený do několika set kilometrů tlusté atmosféry z vodíku a hélia. S ohledem na hmotnost si planeta patrně svou bohatou atmosféru v současné podobě dlouho neudrží. Konec konců planety zemského typu měly také v naší Sluneční soustavě původně atmosféru z vodíku.

Kipping a jeho kolegové nezvážili planetu pomoci některého z pozemských spektrografů ale díky zmíněné metodě pozorování změn v časech tranzitů. V hledáčku byly tranzity sousední planety KOI-314 b. Ta oběhne okolo hvězdy za 13 dní a je podobně velká jako KOI-314 b ale asi 4x hmotnější než Země. K přechodům planety „b“ nedochází pravidelně. Za vším je gravitace planety „c“ a protože gravitace souvisí s hmotností, mohli astronomové zjištěné odchylky převést na hmotnost planety.

Zdroje:

cfa.harvard.edu

THE HUNT FOR EXOMOONS WITH KEPLER (HEK): IV. A SEARCH FOR MOONS AROUND EIGHT M-DWARFS

Reklama