Kosmický dalekohled Kepler. Credit: NASA
Kosmický dalekohled Kepler. Credit: NASA

Lidé z týmu Keplera zveřejnili podrobnosti o misi K2.

Pokud příslušné komise schválí uvolnění finančních prostředků, zažije kosmický dalekohled Kepler znovuzrození pro další misi. Kepler, který odstartoval v březnu 2009, je mimo provoz už více než půl roku poté, co došlo k poruše druhého setrvačníku.

K přesnému pozorování potřebuje Kepler alespoň dva setrvačníky, které udržují jeho stabilitu v kosmickém prostoru. K dispozici má však nyní jen dva a na tomto faktu se už nic nezmění. Chytré hlavy z NASA si však přesto poradily. Cílem bylo stabilizovat lovce exoplanet ve všech třech osách: X, Y a Z.

V rámci os Y a Z se o stabilizaci postarají dva zbývající setrvačníky. Osu X pak vědci vyřeší prostřednictvím vhodné orientace dalekohledu v kosmickém prostoru a motorů, které budou pracovat ve dvou intervalech: každých 12 hodin a každých 48 hodin. V prvním případě půjde o udržení správné orientace, delší interval bude zapotřebí pro vyrovnání momentu vlivem působení slunečního záření.

kepler-infografika

Díky opatřením bude moci Kepler pracovat 2-3 roky. Zásoby paliva by ale mohly vydržet ještě déle, takže prodloužení mise nelze vyloučit. Oproti předešlé misi poklesne přesnost a také už nebude pozorováno jen jedno místo na obloze. Kvůli orientaci bude možné jednu oblast pozorovat po dobu maximálně asi 85 dní.

Vybráno bylo celkem 10 lokalit. V hledáčku Keplera se mimoděk ocitne Neptun ale třeba také slavná hvězdokupa Plejády, která je vidět i pouhým okem. Vše by mělo začít nultou demonstrační a testovací kampaní přibližně 10. března.

Data z dalekohledu budou patrně stahována vždy najedou po konci konkrétní kampaně. Dvakrát týdně pak bude kontrolován stav Keplera.

Zorná pole pro misi K2. Credit: NASA
Zorná pole pro misi K2. Credit: NASA
Zorná pole pro misi K2. Credit: NASA
Zorná pole pro misi K2. Credit: NASA

 

Vědecké cíle mise K2:

  • Objevy horkých jupiterů a případně i menších planet s krátkou oběžnou dobou. Tyto cíle mohou být v budoucnu podrobeny výzkumu atmosféry.
  • Objevy malých planet u jasných hvězd a červených trpaslíků.
  • Upřesnění počtu planet v obyvatelných oblastech červených trpaslíků.
  • Zjištění, zda horcí jupiteři existují také v okolí mladých hvězd.
  • Objevy a výzkum dvojhvězd v hvězdokupách.
  • Teoreticky také objevy pomoci gravitačních mikročoček.

Zdroj: http://keplerscience.arc.nasa.gov/K2/index.shtml

Reklama