Sonda Juno. Credit: NASA
Sonda Juno. Credit: NASA

Zatímco je NASA off-line, její sondy fungují dál.

Na začátku srpna 2011 odstartovala do vesmíru sonda Juno. Jejím cílem  je největší planeta Sluneční soustavy. V létě 2016 přiletí k Jupiteru a zaměří se výzkum jádra planety, magnetického pole a atmosféry.

Dráha sondy Juno během středečního průletu. Credit and Copyright:Heavens-Above, universetoday.com
Dráha sondy Juno během středečního průletu. Credit and Copyright:Heavens-Above, universetoday.com

Aby se ovšem Juno dostala k Jupiteru, musíme ji trochu pomoci. Meziplanetární sondy běžně využívají gravitačních praků planet, takže jejich let do vnějších částí Sluneční soustavy vypadá trochu nelogicky. Juno ke svému letu využije prak vlastní domoviny. A tak zatímco je většina zaměstnanců NASA na neplaceném volnu kvůli vypnutí americké vlády, proletí Juno ve středu 9. října ve 21:21 ve vzdálenosti 560 km od zemského povrchu. Rychlost sondy se zvýší ze 7 km/s na 12 km/s. Oběžnou dráhu Měsíce tak protne jen 10 hodin po průletu kolem Země.

 

LADEE u Měsíce

Kromě průletu sondy Juno je zde ještě jedna významná událost ve světě kosmických sond. Měsíc po svém startu byla na oběžnou dráhu Měsíce navedena sonda LADEE. Jejím úkolem bude studium měsíční atmosféry. Kritický zážeh motoru započal v neděli 6. října ve 12:57 našeho času a trval čtyři minuty.

 

Reklama