Takhle nějak bude vypadat výsledný snímek. Credit: NASA
Takhle nějak bude vypadat výsledný snímek. Credit: NASA

Sonda vyfotí Zemi z oběžné dráhy Saturnu.

Sonda Cassini dnes pořídí snímek Saturnu a také Země ze vzdálenosti 1,4 miliard kilometrů a to v reálných barvách. Čas focení je 23:27 našeho času. Světlo následně poletí kosmickým prostorem po dobu 80 minut. Spoušť kamery by tak na sondě měla cvaknout o 80 minut později. Na vlastní kůži pocítíme konečnou rychlost světla. Vyjděte ven, řekněte sýr a pak můžete jít klidně spát. Teprve za hodinu a dvacet minut vás sonda vyfotí.

Na snímku samozřejmě nebude celá Země, ale pouze místa, kde je v době fotografování Saturn nad obzorem. V našich končinách se v té době bude Saturn nacházet nízko nad jihozápadním obzorem (viz mapa níže). Nějaké detaily nečekejte, Země bude na snímku velká asi jeden pixel.

Podobné snímkování Země ze vzdálených končin Sluneční soustavy má i vědecký přínos. O Zemi totiž víme, jak vypadá. Můžeme tak sledovat spektrum, změnu jasnosti atd. v závislosti třeba na tom, zda je k sondě nakloněna polokoule s oceány nebo spíše s pevninami apod. To vše se nám bude v budoucnu hodit, až se budeme snažit interpretovat data z přímého pozorování exoplanet, které na svém povrchu mohou mít podmínky k životu.

 

Tahle část Země bude na snímku.
Tahle část Země bude na snímku.
Mapa pro nalezení Saturnu na naší obloze. Zdroj: Stellarium
Mapa pro nalezení Saturnu na naší obloze. Zdroj: Stellarium

 

Reklama