Porovnání tranzitů Země a planety HD 97658 b před mateřskými hvězdami. Credit: Jason Eastman and Diana Dragomir
Porovnání tranzitů Země a planety HD 97658 b před mateřskými hvězdami. Credit: Jason Eastman and Diana Dragomir

Astronomové přece jen našli tranzity u jasné hvězdy v souhvězdí Lva.

V listopadu 2010 představili astronomové objev exoplanety HD 97658 b na základě měření radiálních rychlostí spektrografem HIRES na havajském Keckově dalekohledu. Hmotnost planety byla odhadnuta na nějakých 8 Zemí a oběžná doba 9,5 dne. Byl to poměrně zajímavý objev. Exoplaneta formálně se nacházející v kategorii super-zemí, navíc u relativně blízké (70 světelných let) a jasné hvězdy v souhvězdí Lva.

Každá exoplaneta objevena měřením radiálních rychlostí se testuje na možnost, že před svou hvězdou přechází. V případě HD 97658 b to ovšem byla trochu divočejší kovbojka:

Tranzity odhaleny: určen poloměr na méně než 3 Země, hmotnost snížena na cca 6,5 Zemí.

Tranzity nepotvrzeny: malý kosmický dalekohled MOST žádné tranzity nenašel.

A teď tady máme další dějství. Diana Dragomir (UCM Santa Barbara) a Jason Eastman (Las Cumbres Observatory Global Telescope) společně se svými kolegy opět  oznamují nalezení tranzitů.

Byla to přitom právě Diana Dragomir, která dříve tranzity planety v datech z dalekohledu MOST nenašla. Podle nové studie se však zdá, že předpovědi tranzitů byly chybné. Další pozorování už byla úspěšná a tranzity HD 97658 b byly dalekohledem MOST opakovaně pozorovány.

Podle aktuálně platných informací má planeta hmotnost 8 Zemí a poloměr 2,3 Země. Díky tomu se podařilo určit hustotu planety asi na 3,4 g/cm3, což je asi 60% hustoty Země. Planeta tak zřejmě bude disponovat hustější atmosférou.

Diana Dragomir a Jason Eastman Credit: Julian van Eyken
Diana Dragomir a Jason Eastman
Credit: Julian van Eyken

Zdroj: www.ia.ucsb.edu

 

Reklama