Kosmická loď ATV. Credit: ESA
Kosmická loď ATV. Credit: ESA

Nejpozději v pátek večer.

Nestává se příliš často, abyste mohli zaklonit hlavu k nebi a pocítit trochu té hrdosti. V těchto dnech máte šanci. V noci na 6. června se do vesmíru vydala kosmická loď ATV-4, která nese jméno slavného fyzika Alberta Einsteina. Provozovatelem lodě je Evropská kosmická agentura, jejímiž členy je také Česká republika.

S ohledem na snahu o úsporu energie trvá cesta k Mezinárodní kosmické stanici trochu déle. Zakotvit by měla ATV u vesmírného komplexu až v sobotu 15. června v 15:46 našeho času. Do té doby se můžete pokusit ulovit přelety ATV. Je to podobné jako u přeletů ISS, jen je ATV s ohledem na svou velikost pochopitelně méně jasná (kolem 0 mag).

Časy přeletů ATV najdete v následujících odkazech (jsou v platném Středoevropském letním čase). Kosmická loď ovšem provádí řadu úprav oběžné dráhy, takže údaje je nutné brát s rezervou. Poradit se můžete rovněž s touto stránkou, která zobrazuje pozici ATV na oběžné dráze.

Časy berte vážně pouze do pátku, poté už bude ATV součástí stanice.

Údaje pro zbytek republiky jsou podobné, rozdíly se pohybují maximálně v sekundách. Pokud si s jednotlivými údaji nevíte rady, najdete nápovědu na stránce s přelety Mezinárodní kosmické stanice.

 

Takhle vypadá přelet ATV přes noční oblohu

 

Reklama