Disk u hvězdy kappa CrB, Credit: ESA/Bonsor et al (2013)
Disk u hvězdy kappa CrB, Credit: ESA/Bonsor et al (2013)

Hvězda je podobrem.

Asi není potřeba vysvětlovat, že Slunce se jednoho dne stane rudým obrem v jehož náruči skončí vnitřní planety a ještě později pak pomalu chladnoucím bílým  trpaslíkem. Hvězda Kappa Coronae Borealis (kappa CrB), kterou nalezneme 100 světelných let daleko v souhvězdí Severní koruny, se k fázi rudého obra plíživě přibližuje. Astronomové tento typ označují jako podobr.

Kappa CrB má hmotnost asi 1,5 Slunce a v roce 2007 u ní byla nalezena planeta o hmotnosti 1,6 Jupiteru, obíhající ve vzdálenosti 2,6 AU. Je to asi stejně daleko, jako se u nás ve Sluneční soustavě nachází hlavní pás planetek.

Končící kosmický dalekohled Herschel pozoroval před časem okolí hvězdy kappa CrB a objevil disk, tvořený prachem ze srážek komet a planetek. Teoretici následně přispěchali se dvěma modely toho, co vidíme. Oba berou v potaz možnou existenci dalšího objektu na vzdálenější dráze.

První model předpokládá přítomnost velmi rozsáhlého disku ve vzdálenosti 20 až 220 AU. Vnitřní okraj disku má ovlivňovat planeta, která kolem hvězdy obíhá ve vzdálenosti 7 AU.

Druhý model je neméně zajímavý a předpokládá existenci dvou rozdělených disků se středy 40 a 165 AU daleko. V mezeře mezi disky pak někde 7 až 70 AU od mateřské hvězdy obíhá velmi hmotná planeta nebo hnědý trpaslík.

Zdroj: Royal astronomical society

 

Reklama