2MASS0103(AB) b a její dvě mateřské hvězdy. Credit: ESO, P. Delorme, et al.
2MASS0103(AB) b a její dvě mateřské hvězdy. Credit: ESO, P. Delorme, et al.

2MASS0103(AB) b je planetou nebo hnědým trpaslíkem

Především kosmický dalekohled Kepler objevuje exoplanety, které jsou neformálně přezdívány jako „Tatooine“. Jedná se o hypotetický svět z kultovních Hvězdných válek. V reálné astronomii pak jde o planety, které mají dvě Slunce. Konkrétně jde o typ „P“ nebo také cirkumbinární systém, planeta tedy obíhá kolem dvou hvězd současně.

Přístroj NACO (ve skutečnosti jde spíše o skupinu přístrojů) na dalekohledu VLT UT4 Evropské jižní observatoře se ovšem nyní podíval na takovou cirkumbinární planetu přímo. Na snímku jsou obě hvězdy i jejich planetární dcera.

Konkrétně se jedná o planetu  2MASS0103(AB) b a její snímek byl pořízen v listopadu loňského roku.

Zatímco Tatooine z Hvězdných válek je obydleným světem podobný Zemi, 2MASS0103(AB) b bude obří plynnou planetou. Pokud vůbec jde o planetu, její hmotnost se totiž pohybuje podle odhadu v rozmezí někde mezi 12 a 14 Jupitery, tedy přesně v okolí hranice, která odděluje planety od hnědých trpaslíků, byť je tato hranice zpochybňována.

Objekt se nachází asi 84 AU od obou hvězd. Mateřskými hvězdami jsou mladí pozdní trpaslíci třídy M o hmotnostech přibližně pětiny Slunce. Stáří systému se odhaduje na 30 milionů let a jeho vzdálenost od nás na 160 světelných let.

Zajímavý je především poměr hmotnosti mateřských hvězd a společníka (cca 3,6%). Ten se totiž do značné míry vymyká dosavadních objevům a nesedí ani pro systémy, tvořené hvězdami a substelárním společníkem (hnědý trpaslík) ani pro systémy hvězda (hvězdy) – planeta.

Je sice pravdou, že podobný poměr bychom už u několika málo systému našli – například u DH Tau B nebo CHXR 73 b ale v obou případech byl substelární objekt mnohem dál od hvězdy. Konkrétně šlo řádově o stovky AU, zatímco v případě 2MASS0103(AB) b jde jen asi o 84 AU.

Nový objev bude zajímavým testem pro teorie o vzniku planet a substelárních společníků. Scénář pro vznik obřích planet skrz hmotné jádro (tedy postup, kterým vznikly obří planety ve Sluneční soustavě) lze s ohledem na vzdálenost a parametry hvězd vyloučit. Ostatní scénáře však také nevypadají příliš reálně.

Zdroj: Direct imaging discovery of 12-14 Jupiter mass object orbiting a young binary system of very low-mass stars

 

 

 

Reklama