Záhadný objekt na snímku z Curiosity.
Záhadný objekt na snímku z Curiosity.

O záhadném útvaru jsme se alespoň dozvěděli nové informace.

Není to tak dávno, co jsme psali o zajímavém objektu, který Curiosity na Marsu našla. Objekt značně vybočuje z narudlé šediny ve svém okolí. Nějaké konspirační teorie se kolem tohoto útvaru neobjevily, i když tvarem by trochu mohl připomínat fosilii, humorněji laděné přirovnání by se pak asi neslo v duchu žvýkačky. Bylo prakticky ihned jasné, že se nebude jednat (opět) o kus roveru, neboť objekt je součástí kamene.

Prozatím se jako nejpravděpodobnější varianta jeví slepenec minerálů. Lidé z týmu Curiosity sice na úterní tiskové konferenci „žvýkačkovou“ záhadu nerozlouskli, dostali jsme však alespoň odhad velikosti útvaru. Naše diskuse na sociálních sítích se zdála býti přehnaně optimistická. Útvar je totiž velký jen asi 2 milimetry! Ano, tak detailní snímek poskytla kamera MAHLI. Lidé z NASA nicméně vylučují, že by objekt mohl být biologického původu. To jen naše mysl má potřebu objekty podvědomě přirovnávat k nám známým předmětům. Nesmíme se pak divit objevům „sošek“ a dalších objektů na povrchu nejen rudé planety.

Test kartáče pro odstranění prachu. Credit: NASA
Test kartáče pro odstranění prachu. Credit: NASA
Kontrola kartáče po použití. Credit: NASA
Kontrola kartáče po použití. Credit: NASA

 

Curiosity pokračuje v pilné práci. Nedávno speciálním kartáčem DRT zkušebně odstranila nános prachu a v přípravě je i první odběr vzorků pomoci vrtání. Na přiloženém snímku vidíte některá místa, v nichž odběr Curiosity provede.

 

Vytipovaná místa pro první vrtání. Credit: NASA
Vytipovaná místa pro první vrtání. Credit: NASA
Detailní pohled na oblast "Yellowknife Bay". Černé šipky ukazují na přítomnost konkrementů (chuchvalce minerálů). Podle zjištění Curiosity zde kdysi byla voda. Credit: NASA
Detailní pohled na oblast „Yellowknife Bay“. Černé šipky ukazují na přítomnost konkrementů (chuchvalce minerálů). Podle zjištění Curiosity zde kdysi byla voda. Credit: NASA

Zdroj a další fotografie na webu NASA

 

 

Reklama