Krátery v okolí severního pólu Merkuru, na jejíchž dno slunce nesvítí. Credit: NASA
Krátery v okolí severního pólu Merkuru, na jejíchž dno slunce nesvítí. Credit: NASA

Novinky od dvou planet zemského typu…


Věci, které byste na Merkuru zdravým selským rozumem nečekali? Možná pobočku McDonaldu a potom vodu. Merkur je první planeta Sluneční soustavy, je nejblíže Slunci a na jeho povrchu tak bude pekelné horko. Na druhou stranu nemá tento nejmenší člen planetární rodinky plnohodnotnou atmosféru, která by toto vedro distribuovala i tam, kam sluneční paprsky nedopadají.

A taková místa na povrchu skutečně existují. Najdeme je na dně kráterů v oblasti obou pólů. Americká sonda MESSENGER, co by historický první oběžnice Merkuru, nyní potvrdila to, co víme už delší dobu. Na dně zmíněných kráterů minimálně u severního pólu by měl být vodní led a to dokonce až trilion tun!

Zatímco běžná teplota na Merkuru se pohybuje kolem 400°C, na dně kráterů je kolem mínus 170°C.

Podle teorií se led na povrch Merkuru dostal díky dopadům komet. V médiích se už objevily informace, že studium Merkuru může mít vliv na naše znalosti o vzniku a vývoji života na Zemi. Jak? Inu přítomnost velkého rezervoáru vodního ledu na Merkuru může posílit teorie o tom, že komety donesly větší množství vody také na Zemi.

Sonda MESSENGER potvrdila led několika nezávislými metodami. Infračervené laserové pulsy výškoměru odhalily světlé plochy v devíti kráterech, neutronový spektrometr v  nich pak našel stopy vodíku.

Na Marsu kachny

Ve stejný den byly také oficiálně popřeny spekulace o historickém objevu na Marsu. Vědecký šéf týmu Curiosity sice nedávno prohlašoval, že laboratoř učinila historický objev, jak ovšem upozornili jeho kolegové, John Grotzinger je typ člověka, kterého nadchnou všechna příchozí data z Marsu. Země se tedy pod tíhou marsovských objevů zatím neotřese…další ruda kachna Made in Mars byla zaříznuta.

Zdroj: Nature

Reklama