Zajímavý způsob, jak najít mimozemské civilizace…

Většinu z dosud objevených exoplanet nevidíme, nacházíme je pouze díky jejich vlivu na mateřskou hvězdu. Podobný princip bychom mohli využít také na hledání mimozemských civilizací. Nemusíme je vidět, ale můžeme pozorovat jejich stopy a vliv na vesmír či planety. Podobné nápady a úvahy nejsou nové, konec konců na jejich základě stojí SETI, které hledá mimozemšťany zejména skrze poslech v rádiové části spektra.

Kamenem úrazu všech těchto nápadů je jejich extrémní zatížení geocentrismem. Hodláme mimozemšťany hledat na základě toho, jak se chováme nebo bychom se mohli chovat my.

Nový návrh skupinky astrobiologů se týká výzkumu atmosfér exoplanet, což je už dnes minimálně u větších exoplanet běžné.

Astrobiologové chtějí hledat chlorofluorouhlovodíky (CFC), které by mohly naznačovat přítomnost inteligentního života na povrchu planety. Podobné plyny, které neblaze prosluly jako freony, dokážou zaneřádit atmosféru a fungovat jako skleníkové plyny. Pro astrobiology je výhodou, že na rozdíl třeba od metanu nevznikají přírodní cestou ale musí být vytvořeny uměle. Astrobiologové nejsou hloupí, a nemyslí si, že by také mimozemšťané museli nutně používat sprej na vlasy nebo klimatizaci. Freony nebo jim podobné skleníkové plyny mohou sloužit například pro „terraformaci“ planety. Tedy pro předělání neobyvatelné planety v obyvatelný svět, jak to někteří plánují v budoucnu udělat s Marsem.

Skupinka vědců se nyní snaží sehnat 24 000 dolarů. Prozatím mají vybráno od dárců něco přes 1000 dolarů, přičemž kampaň končí 9. ledna. Přispět můžete i vy na stránce petridish.org. Vědci využívají stejnou platformu, která slavila úspěch při výběru darů na zakoupení malého superpočítače, kterým David Kepping a jeho kolegové z projektu HEK hledají měsíce exoplanet (viz článek).

Přesný účel současné kampaně jsem ovšem příliš nepochopil. Cílem má být popularizace vědy a modernizace webových stránek http://www.bmsis.org/, což je nevládní vědecká organizace, sdružující vědce z celého světa. Přestože je popularizace otázek života ve vesmíru důležitá, souvislost v výzkumem exoplanet a poněkud velkou částkou nevidím.

Zdroj: astrobio.net

 

 

Reklama