Exoměsíc v představách malíře.
Exoměsíc v představách malíře.

Lidé z celého světa se složili na zakoupení superpočítače, který bude hledat exoměsíce v datech z dalekohledu Kepler.

Astronomové dnes znají stovky planet mimo Sluneční soustavu a rádi by nalezli také měsíce, které okolo těchto planet obíhají. Tématika exoměsíců se před časem rozšířila i mezi veřejností díky filmu Avatar, jehož děj se odehrává na povrchu fiktivního měsíce Pandora.

O nalezení prvních měsíců exoplanet usiluje projekt HEK (Hunting for Extrasolar Exomoons with Kepler), který vede David Kipping a v jehož týmu je i český astronom působící v USA David Nesvorný. Projekt HEK hodlá nalézt exoměsíce díky kosmickému dalekohledu Kepler, který se primárně zabývá hledáním exoplanet.

Přítomnost měsíce by se měla projevit při dlouhodobějším zkoumání přechodů planety před svou hvězdou. Měsíc planetu ovlivňuje svou gravitací, takže k přechodům planety před hvězdou nebude docházet v pravidelných intervalech a rovněž čas tranzitu se může průběžně měnit.

Dle simulací by Kepler mohl objevit měsíce o poloměru až 0,3 Země. K tomu však bude potřeba počítač, který bude data analyzovat.

David Kipping dal přednost veřejné sbírce, jejímž cílem je získat prostředky ve výši nejméně 10 tisíc dolarů na zakoupení počítače. Lidé mohli přispět různými částkami, přičemž dárce 2500 dolarů dostane možnost počítač pojmenovat.

Do této chvíle zaslalo 205 lidí více než 10 900 dolarů. Sbírka stále pokračuje na stránce petrdish.org, přispět lze libovolnou částkou ještě deset dní.

 

 

Reklama