Kosmický dalekohled Kepler, autor: NASA

K dispozici jsou nově data do konce června letošního roku.

NASA uvolnila další balík dat z kosmického dalekohledu Kepler pro potřeby odborné veřejnosti. Pořádně namlsaní jsou teoretici, lidé okolo spektrografů, ale také amatérští lovci z projektu Planet Hunters, kteří nedávno představili svou první potvrzenou exoplanetu PH1.

K dispozici jsou v současné době data od zahájení vědecké části mise (květen 2009) do 27. června letošního roku. Celkem jde o 16 TB dat a 13 kvartálů. Tým Keplera zatím hlásí 77 potvrzených exoplanet a 2321 kandidátů. Potvrzených exoplanet ale bude více, některé totiž potvrdila právě odborná veřejnost mimo tým Keplera.

Na data se ovšem netěší jen lovci exoplanet. Kepler objevuje zákrytové dvojhvězdy (dvě hvězdy obíhají kolem společného těžiště a navzájem se zakrývají) nebo poskytuje kvalitní data pro astroseismologii – díky sledování oscilací hvězd se daří zkoumat jejich vnitřní strukturu. A jen tak mimochodem – výzkum stelární astronomie je důležitý také pro pochopení dějů ve Slunci, což jsou věci, které mohou ovlivnit každodenní život každého z nás.

Archív Keplera: http://archive.stsci.edu/kepler/

 

 

 

Reklama