Sonda New Horizons v představách malíře. Credit: JHUAPL/SwRI
Sonda New Horizons v představách malíře. Credit: JHUAPL/SwRI

Pracovníci v JPL se budou během průletu sondy New Horizons kolem Pluta potit více než obvykle.

V roce 2015 má sonda New Horizons prolétnout kolem trpasličí planety Pluto. Americký kosmoplavec je na cestě už od roku 2006 a za tu dobu se toho hodně změnilo. Pluto bylo degradováno a přišlo o statut planety ale především byly objeveny jeho nové měsíce. To nás přivádí na myšlenku, o které se na půdě Mezinárodní astronomické unie debatuje už řadu let. Pluto má zatím pět známých měsíců ale třeba Jupiter se Saturnem jich mají desítky. Nabízí se otázka, co ještě považovat za měsíc a co pouze za bezvýznamný balvan o průměru třeba jen pár metrů.

To, co je u obřích planet tématem vášnivých diskusí, může být u Pluta obrovský problém pro sondu New Horizons. Co když kolem Pluta obíhají další menší měsíce? Pravděpodobnost, že by do některého středně velkého měsíce sonda narazila, je malá. Problémem malých těles je ovšem jejich malá gravitace. Stačí aby do malého měsíce narazil balvan a do kosmického prostoru se dostane velké množství materiálu o průměru několika centimetrů až třeba metr. A náraz do takového „smetí“ by byl pro New Horizons konečnou. Noční můrou je proto existence jakéhosi prstence kolem Pluta, který je vzhledem ke vzdálenosti trpasličí planety od nás neodhalitelný.

Sonda zahájí vědecká pozorování v lednu 2015, průlet kolem Pluta je naplánován na 14. července 2015. Vědci budou veškerá data z přibližování pečivě studovat, k dispozici jsou pozorování největších světových dalekohledů, počítačové simulace možného chování materiálu v okolí Pluta a 9 různých trajektorií průletu. Kurz bude možné změnit ideálně 50 a nejhůře 10 dní před dnem „D“.

Zdroj: universetoday.com 

 

 

Reklama