Curiosity na Marsu. Credit: NASA
Curiosity na Marsu. Credit: NASA

Otázky a odpovědi k přistání Curiosity na Marsu v pondělí v 7:31 našeho času.

Nejvýznamnější událost v kosmonautice v letošním roce je tady. Na povrchu Marsu v kráteru Gale má přistát pojízdná laboratoř Curiosity. Jedná se o největší rover, který kdy na Marsu přistál. Jeho hmotnost je 900 kg a velikostně se může srovnávat s menšími auty.

Aktuální informace sledujte na http://www.facebook.com/exoplanety.cz

 

Kdy dojde k přistání?

K přistání dojde v pondělí přibližně v 7:17 našeho času. Všude se ovšem jako čas přistání uvádí 7:31, což je doba, kdy k nám dorazí signál z Marsu. Ten musí urazit vzdálenost 1,65 AU nebo také asi 247 milionů kilometrů. Samotné přistání trvá 7 minut, takže jakmile budeme sledovat vstup Curiosity do atmosféry, měla by laboratoř už (doufejme) 7 minut stát v kráteru Gale. Data z přistání budou průběžně přenášena prostřednictvím sondy Mars Odyssey, takže celý manévr budeme moci sledovat postupně ze záznamu jako napínavou detektivku.

 

Kde můžu sledovat přistání?

Na NASA TV a to přímo na našem webu – odkaz. Pokud vám nepůjde zvolený kanál, zkuste jiný. Na exoplanety.cz budou v pondělí včas k dispozici také dva speciální streamy laboratoří JPL, na kterých přistání poběží.

Co vlastně uvidíme?

Nečekejte nějaké live obrázky přímo z Marsu! K dispozici bude patrně pouze animace a průběžně se budeme dozvídat, zda Curiosity zvládl dané části přistávacího manévru. Naše audiovizuální choutky tak sice ukojeny během přistání nebudou, emotivní je však především samotný okamžik přistání a napětí, jak to vše dopadne.

Jak bude probíhat přistání?

Curiosity vstoupí do atmosféry, před kterou ho chrání tepelný štít. Poté dojde k otevření brzdicího padáku, odhození tepelného štítu, odhození padáku, snížení rychlosti sestupu pomoci motorů na přistávací plošině a nakonec k vysazení Curiosity pomoci 7,5 metrů dlouhého lana. Jakmile se plošina ujistí, že Curiosity stojí svými šesti koly na povrchu, uvolní lano a odletí.

Přistání v kostce:

  • Oddělení od přeletového modulu: 10 minut před vstupem do atmosféry – pro nás v 7:14
  • Vstup do atmosféry: výška 125 km, rychlost 5900 m/s – pro nás v 7:24
  • Otevření padáku: výška 11 km, rychlost 405 m/s (1458 km/h) – pro nás v 7:28
  • Oddělení přistávací plošiny: výška 1,6 km, rychlost 80 m/s – pro nás v 7:30
  • Spuštění Curiosity na povrch Marsu – pro nás v 7:31
Průběh přistání, credit: NASA
Průběh přistání, credit: NASA

 



 

 

TIP: osahejte si přistání v aplikaci Eyes on the Solar System od NASA. Klikněte na odkaz a pak na Click here u Curiosity rover landing, nainstalujte požadované pluginy (JAVA atd). Po najetí aplikace klikněte na Preview Mode a užijte si simulaci přistání (nutno potkat asi 30 sekund do začátku představení). Vpravo dole vidíte čas do dalšího manévru, začíná se oddělením od přeletového modulu. Pomoci funkce Speed + rate můžete vše urychlit.

 

Kde seženou aktuální informace?

Weby NASA a JPL bude zcela jistě přetížené. Náš odhad je, že by je mohlo za 24 hodin po přistání navštívit stovky milionů lidí. Doporučujeme proto v prvních okamžicích oficiální Twitter: http://twitter.com/marscuriosity a Facebook: http://www.facebook.com/MarsCuriosity Zkuste také sledovat hashtagy: #MSL #Curiosity

 

Kdy budou první fotky z povrchu?

První snímky bychom mohli vidět už pár minut po přistání. Půjde ale jen o ověření, že je vše v pořádku a tedy o záběry z navigačních kamer (žádná úchvatná kvalita). Cílem je také zjistit, v jakém směru je Curiosity orientován, zda není nakloněn apod.  NASA hodlá snad už v den přistání zveřejnit několik prvotních snímků z kamery MARDI, která bude zaznamenávat finální část přistávacího manévru. Podrobnější snímky z povrchu přijdou až později – nejdříve ve středu.

 

Jak dlouho bude Curiosity na Marsu pracovat?

Dokud mu vydrží „palivo“ pro radioizotopový termoelektrický generátor. Očekává se, že to budou dva pozemské roky.

 

Zajímavost: kola Curiosity mají průměr 50 centimetrů, srovnejte je s předešlými rovery (Sojourner, Opportunity / Spirit) Credit: NASA
Zajímavost: kola Curiosity mají průměr 50 centimetrů, srovnejte je s předešlými rovery (Sojourner, Opportunity / Spirit) Credit: NASA

 

Kde přesně Curiosity přistane?

V kráteru Gale, jehož průměr je asi 155 km. Podívejte se na jeho pozici v Google Mars.

 

3D model kráteru Gale. Credit: ESA, G. Neukum
3D model kráteru Gale. Credit: ESA, G. Neukum

 

Je nyní vidět Mars na obloze?

Ano, ale zapadá před 23. hodinou a postupně se bude viditelnost rudé planety zhoršovat až zmizí v záři Slunce. Vzdálenost Marsu je nyní asi 1,6 AU. Planetu nalezneme v souhvězdí Panny nad jihozápadním obzorem (viz mapka).

 

Pohled na jihozápadní obzor 6. srpna ve 21:30 našeho času. Zdroj: Stellarium
Pohled na jihozápadní obzor 6. srpna ve 21:30 našeho času. Zdroj: Stellarium

 

Vědecké vybavení a další informace o Curiosity v článku na VTM.cz

 

Curiosity v číslech:

  • 2 roky – předpokládaná délka mise
  • 2,5 miliardy – tolik dolarů stojí podle odhadů mise roveru Curiosity.
  • 3 metry – délka roveru
  • 7 minut – tak dlouho bude trvat sestupný manévr, jen 7 minut rozhodne o úspěchu či neúspěchu mise.
  • 12,9 G – maximální odhadované přetížení.
  • 14 minut – tak dlouho poputuje signál z Marsu na Zemi.
  • 16 metrů – průměr brzdicího padáku. Největší padák, který kdy byl ve vesmíru použit. Atmosféra Marsu je bohužel pro sondy dosti zrádná: na jedné straně je nutné disponovat tepelným štítem, na straně druhé je atmosféra tak řídká, že efektivita padáku není valná.
  • 50 centimetrů – průměr kol roveru
  • 30 tun – tak velké zatížení bude muset snést padák krátce po svém rozevření
  • 900 kg – hmotnost roveru
  • 2100 °C – teplota, kterou bude muset vydržet tepelný štít.
  • 1 246 445 jmen – tolik lidí se zaregistrovalo na webu NASA a poslalo svá jméno na Mars společně s Curiosity.

 

Reklama