HATSouth v Chile. Credit: Bakos et al.
HATSouth v Chile. Credit: Bakos et al.

HATSouth je projektem, který nemá v hledání exoplanet obdobu.


Jednou z výhod kosmického dalekohledu Kepler je fakt, že může pozorovat vybraný vzorek hvězd prakticky nepřetržitě po dobu 24 hodin denně a 365 dní v roce. Vytvořit podobné podmínky na Zemi pro jeden dalekohled je samozřejmě nemožné z důvodů střídání dne a noci, proměnlivého počasí apod. Jedinou možností, která asi napadne nejednoho čtenáře, je postavit několik dalekohledů po celém světě, které budou moci během dne postupně přebírat štafetu. Čistě z hlediska střídání dne a noci stačí dva až tři dalekohledy. Když jeden v Evropě končí cca kolem 3 hodiny ranní, má ten na východě amerického kontinentu 9 hodin večer.

Mezi lovci exoplanet nalezneme i takové, kteří disponují dvěma přístroji, ale prakticky vždy šlo pouze o snahu pokrýt severní i jižní oblohu a nikoliv vytvořit podmínky pro štafetové pozorování, jak jsme tuto techniku pokřtili.

Nedávno byl ovšem vytvořen projekt HATSouth, který disponuje 6 dalekohledy na třech od sebe velmi vzdálených místech a má tedy potřebnou výbavu pro štafetové pozorování. Dalekohledy se nacházejí na:

  • Las Campanas Observatory, Chile
  • HESS site, Namibie
  • Siding Spring Observatory, Austrálie
Stanoviště projektu HATSouth. Credit: Bakos et al.
Stanoviště projektu HATSouth. Credit: Bakos et al.

Jak už název napovídá, HATSouth vychází z úspěšného projektu s maďarskými kořeny HATNet, o jehož objevech poměrně často na našem webu píšeme. HATSouth má k dispozici modernizované dalekohledy a nachází se na jižní polokouli. Na každém stanovišti jsou dvě jednotky disponující čtyřmi dalekohledy o průměru 18 cm.

První objev

Důvodem, proč HATSouth zmiňujeme, je jeho první objev. Tranzitující exoplanety, objevené tímto projektem, budou mít označení HATS-XX b, kde XX je pořadí objevu. HATS-1 b má poloměr 1,3 a hmotnost 1,9 Jupiteru. Okolo hvězdy podobné Slunci obíhá s periodou 3,4 dní.

Zdroje:

HATSouth: a global network of fully automated identical wide-field telescopes

HATS-1b: The First Transiting Planet Discovered by the HATSouth Survey

 

 

 

 

Reklama