Měsíc Zdroj: Wikipedia
Měsíc Zdroj: Wikipedia

Víkendový úplněk bude větší než obvykle…

Někdy se nám může zdát Měsíc mnohem větší než obvykle. Děje se tak v okamžiku, kdy je nízko nad obzorem a je to způsobeno pouze a jen optickým klamem a nedokonalostí našeho oka. O tomto víkendu však bude Měsíc skutečně větší než obvykle. Náš kosmický soused se totiž pohybuje okolo Země po dráze, která je mírně protáhlá. Kdybychom si tuto dráhu vykreslili a dívali se na ní shora, připadala by nám téměř jako kružnice. Střední vzdálenost Měsíce od Země je 384 403 km, ale vzhledem k tomu, že se Měsíc pohybuje po mírně protáhlé elipse, kolísá tato vzdálenost mezi 356 400 a 404 000 km. Na internetu naleznete i jiná čísla, záleží totiž na tom, odkud kam vzdálenost měříte.

Přesné hodnoty nejsou podstatné, důležitá je informace, že rozdíl mezi nejbližším a nejvzdálenějším bodem oběžné dráhy Měsíce je zhruba 50 tisíc kilometrů. To je poměrně hodně a nemusíme být astronomové, abychom věděli, že když je Měsíc blíže, je na obloze větší.

V neděli ráno (zhruba v 5:35) se téměř současně odehrají dva úkazy. Měsíc bude v přízemí (v bodě nejbližším k Zemi) a o pár desítek sekund později také v úplňku. Díky tomu bude úplněk o 14% větší a o třetinu jasnější než ostatní letošní úplňky. Je ale otázkou, zda to nějak rozeznáme, neboť to nemáte na obloze s čím srovnat. Paradoxně se nám tak bude Měsíc zdát asi větší a jasnější právě v okamžiku, kdy bude nízko nad obzorem (cca po 21. hodině). Pokud se vám dnes Měsíc pozorovat nepodaří, zkuste to ještě v neděli večer.

Máte-li postel nasměrovanou k oknu, zatáhněte si žaluzie. Ta potvora sousedská bude dneska na obloze prudit svým svitem více než kdy jindy… :)

Východ Měsíce:

Sobota: 20:00

Neděle: 21:20

První zajímavé úlovky ze světa najdete na spaceweather.com

 



 

Reklama