Exoplanety u červeného trpaslíka v představách malíře. Credit: NASA, ESA and G. Bacon (STScI)
Exoplanety u červeného trpaslíka v představách malíře. Credit: NASA, ESA and G. Bacon (STScI)

Některé tiskové zprávy je potřeba dočíst do konce.

Cornell University vydala tiskovou zprávu o úspěchu svých astronomů, která není úplně korektní. V nadpise i v duchu větši části článku se hovoří o objevu třech exoplanet, které jsou srovnatelné se Zemí a obíhají v obyvatelné oblasti. Všechno je ale poněkud jinak, o čemž se dočtete až na konci článku a běžnému laikovi či novináři (který si samozřejmě vyzobne tu lákavější část), může pointa utéci.

Astronomové využili přístroj Near-Infrared Triple Spectrograph (TripleSpec) na Palomarské observatoři, aby prozkoumali několik červených trpaslíků. Mezi nimi jsou i ty, které sleduje Kepler a u nichž objevil kandidáty poblíž či vně obyvatelné oblasti.

Součástí ověřovacího procesu existence exoplanety je i detailní průzkum mateřské hvězdy. Je vhodné znát její metalicitu (obsah prvků těžžší než hélium), což se mimochodem u červených trpaslíků určuje dosti obtížně a její zářivost či povrchovou teplotu a poloměr. Z posledních údajů se pak vypočítává obyvatelná oblast nebo pokud chcete méně populisticky: rovnávážná teplota na povrchu planety (tedy teplota na povrchu bez vlivu atmosféry).

Právě tyto činnosti provedli astronomové pomoci přístroje TripleSpec. O existenci kandidátů tak nevíme o nic více nebo méně.

Jen tak mimochodem se jedná o kandidáty KOI-463.01, KOI-812.03 a KOI-854.01.

KOI-854.01 jsme už dříve uváděli v našich přehledech. Kandidát by měl mít poloměr 2,26 Země a oběžnou dobu 56 dní.

Přesnější údaje například o oslunění či rovnovážné teplotě nejsou z nové studie k dispozici, proto vám nabízíme alespoň parametry, dostupné v katalogu Keplera.

KOI-812.03 by měl mít oběžnou dobu 46 dní a poloměr 2 Země, KOI-463.01 oběžnou dobu 18 dní a poloměr 2,5 Země, což už je ale poměrně hodně na úvahy o přímé podobnosti se Zemí.

Je nutné podotknout, že k velké korekci dat zřejmě ani nedošlo. Podle týmu Keplera měla být rovnovážná teplota KOI-812.03 asi 293 K.

Zdroj: news.cornell.edu

 

Reklama