slunce
Slunce. Credit: SOHO, NASA

Astronomové pokračují ve výzkumu hvězdy, která je prakticky totožná s naším Sluncem.

Na exoplanetárním poli se vedou bitvy o to, který z typů hvězd je vhodnějším, vhodným nebo naopak absolutně nevhodným přístavem života. Jedno je jisté, minimálně v jednom případě vznikl život na planetě, která obíhá žlutého trpaslíka spektrální třídy G. Tímto žlutým trpaslíkem je naše Slunce.

Logickým cílem exoplanetárního snažení jsou proto hvězdy podobné hmotnosti, teplotou a složením našemu Slunci. Bohužel, tyto hvězdy jsou větší a hmotnější než například červení trpaslíci, takže ani radiálními rychlostmi a ani tranzity se u nich současnou technikou exoplanety nehledají zrovna snadno.

HIP 56948 ovšem není jen podobná našemu Slunci, ona je prakticky stejná! Hmotnost hvězdy se odhaduje na 1 Slunce, se započtením možných chyb maximálně na 1,04 Slunce. Chemické složení je prakticky totožné s naší mateřskou hvězdou, teplota je maximálně o 24 Kelvinů větší, což je ale naprosto zanedbatelný rozdíl.

HIP 56948 najdeme ve vzdálenosti 210 světelných let směrem v souhvězdí Draka. Její objevitel Jorge Meléndez ( Universidade de Sao Paulo) se nyní podílel na nové studii, která zpřesnila parametry hvězdy a opětovně vyloučila přítomnost obřích planet poblíž hvězdy. Je tedy docela možné, že okolo HIP 56948 obíhají kamenné planety jako v naší Sluneční soustavě. Na jejich odhalení ovšem nemáme v současné době dostatečně výkonné spektrografy a dalekohledy.

Zdroj: The remarkable solar twin HIP 56948: a prime target in the quest for other Earths

 

 

Reklama