První amatérský snímek protoplanetárního disku (tečkovaně). Credit: Rolf Wahl Olsen
První amatérský snímek protoplanetárního disku (tečkovaně). Credit: Rolf Wahl Olsen

Amatérský astronom zachytil protoplanetární disk, což bylo doposavad výsadou profesionálů.

Rolf Wahl Olsen z Nového Zélandu zřejmě jako první amatérský astronom v historii zachytil protoplanetární disk u blízké hvězdy. Podobných disků už sice astronomové pozorovali spoustu, až dodnes to ovšem byla výsada největších profesionálních dalekohledů.

Olsen si vzal na mušku disk u hvězdy Beta Pictoris, kterou nalezneme v souhvězdí Malíře ve vzdálenosti necelých 64 světelných let. Jedná se o první pozorovaný protoplanetární disk, jehož výzkum v 80. letech dokládal, že také okolo dalších hvězd vznikají planety.

Problémem ovšem je, že disk je přezářen světlem samotné hvězdy. Profesionální přístroje dokáží světlo hvězdy odstínit a tím nám nabídnout pohled na disk prachu a plynu, ze kterého vznikají planety. Olsen ale zvolil podstatně mazanější metodu, teoreticky popsanou před téměř 20 lety.

Celý postup je principiálně poměrně jednoduchý ale za to náročný na kvalitu pozorování i přípravy. Nejdříve se pořídí snímky hvězdy s protoplanetárním diskem a ihned poté snímky jiné podobné hvězdy. Obě fotografie se pak od sebe odečtou a výsledkem je samotný protoplanetární disk.

Olsen si jako „asistentku“ zvolil hvězdu Alfa Pictoris, která je podobné spektrální třídy a jak název napovídá, nachází se rovněž v souhvězdí Malíře. Problémem je různá jasnost obou hvězd (Beta Pictoris má 3,86 mag, Alfa Pictoris 3,3 mag). Tato nepříjemnost byla vyřešena rozdílnou délkou expozic (55 versus 18 sekund).

Obrázek najdete v plném rozlišení na webu autora.

 

 

 

Reklama