Kepler-10 b v představách malíře. Credit: NASA
Kepler-10 b v představách malíře. Credit: NASA

Exoplaneta Kepler-21 b má poloměr 1,6 Země a teplota na jejím povrchu dosahuje 2000 K.

Zatím bez velké pompy či vědeckého článku představil tým Keplera nový objev. Jedná se o super-Zemi s označením Kepler-21 b. Poloměr planety se odhaduje na 1,6 Země, hmotnost bude patrně někde pod 10 Zeměmi.

Kepler-21 b obíhá okolo svého slunce s periodou jen 2,8 dní.  Mateřská hvězda je přitom o třetinu hmotnější a o 80% větší než naše Slunce. Také povrchová teplota hvězdy, kterou můžeme nalézt v katalogu pod označením HD 179070, je o dost vyšší (6100 K).

Na základě těchto informací asi nikoho nepřekvapí, že rovnovážná teplota se bude na povrchu exoplanety pohybovat kolem 2000 K, za což by se nemusely stydět ani některé menší a chladnější hvězdy.

Kepler už objevil více podobných velmi horkých exoplanet o poloměru menším než 2 Země, jedná se o Kepler-10 b (1,4 Země, 1800 K) a ne zcela potvrzenou Kepler-9 d (1,6 Země, 2020 K). Podle některých teorií by se mohlo jednat  o jádra bývalých horkých Jupiterů, kteří byli účinky blízké hvězdy připraveni o své mohutné atmosféry.

Kepler-21 je do současné doby nejjasnější hvězdou, u které Kepler exoplanetu objevil. Její jasnost je 8,2 mag, takže by na obloze mohla být vidět už menším amatérským přístrojem. Nejjasnější exoplanetární matkou vůbec je Pollux (viz náš dřívější článek)

Zdroj: Kepler Discoveries

Reklama