Autor: mediajorgenyc, flickr.com, Creative Commons
Autor: mediajorgenyc, flickr.com, Creative Commons

Zatímco českého premiéra vítalo ve Washingtonu chladné počasí, některým lidem v NASA mohlo být pořádně horko. Místní deník Washington Times totiž přinesl informaci, že americká administrativa hodlá zrušit Planetární divizi NASA, což by vedlo ke konci nepilotovaného výzkumu Sluneční soustavy. Šokující informaci měl přinést současný šéf a zakladatel Mars Society Robert Zubrin.

 

Mars Society vznikla v roce 1998 a zabývá se propagací výzkumu rudé planety. Společnost má dnes stovky členů po celém světě a také řadu poboček (nám nejblíže asi v Polsku a Německu).

 

Zpráva o konci amerického výzkumu planetárního systému však měla naštěstí jepičí život. Už několik hodin po zveřejnění byla zpráva rázně popřena lidmi z příslušné divize NASA. Podle některých hlasů se mohl chtít Zubrin touto zprávou jen zviditelnit a také náležitě propagovat blíží se konferenci Mars Society.

 

Samozřejmě by vás mohlo napadnout, že viníkem jsou senzacechtiví novináři, nebo že žurnalisté slova Roberta Zubrina špatně pochopili. Jenomže Zubrin svůj text vyvěsil přímo na web Mars Society, kde si ho může přečíst každý.

 

Zubrin dokonce v článku píše, že NASA hodlá v polovině délky mise ukončit provoz dalekohledu Kepler, což je samo o sobě nesmysl. Tým Keplera je sice pod tíhou obrovských škrtů a řada jeho zaměstnanců už podala výpověď (nebo byla vyhozena), ale primární část mise po dobu 3,5 let by měla být zaručena. Polovina z této doby přitom uplynula už ke konci loňského roku. Nás tak spíše zajímá, zda se týmu podaří sehnat prostředky na prodloužení mise, což by bylo s ohledem na možnosti Keplera a dosavadní výsledky více než žádoucí.

 

Je pravdou, že Obama navrhoval poměrně radikální řez do rozpočtu NASA v nejbližších letech. Úřad měl během 5 let přijít o 6 miliard dolarů. Tento návrh ovšem neshledal úplnou podporu Kongresu a tak je na stole kompromis, který počítá se zmražením rozpočtu na dobu pěti let. NASA by tak měla do roku 2016 hospodařit s částkou 18,7 miliard dolarů. Z této sumy by mělo jít více než 1,5 miliardy dolarů na planetární výzkum.

 

Obama je často pod palbou kritiky, že snižuje rozpočet NASA. Tyto škrty jsou konfrontovány s náklady na války v Iráku a Afganistanu či s náklady na zbrojení obecně. Zejména od nás v Evropě je to však kritika poněkud nemístná a pokrytecká. Podle nového návrhu bude NASA hospodařit s rozpočtem, který je stále více než dvakrát větší, než rozpočty Evropské a Japonské kosmické agentury dohromady.

 

Zdroj: universetoday.com

 

 

 

Reklama