Galaxie M101 na snímku z Hubblova dalekohledu. Credit: NASA
Galaxie M101 na snímku z Hubblova dalekohledu. Credit: NASA

Dne 24. srpna objevila automatická přehlídka oblohy PTF (Palomar Transient Factory) supernovu v galaxii Větrník (M101) v souhvězdí Velké Medvědice. Dalekohledu o průměru 1,2 m se zřejmě podařilo nalézt supernovu jen krátce po vzplanutí nebo přesněji poté, co k nám dorazila informace o události, jenž se ve skutečnosti odehrála před více než 20 miliony lety. Právě tolik světelných let nás dělí od galaxie M101.

 

Supernova s označením SN 2011fe je podle všeho typu Ia, což znamená, že se původně jednalo o dvojici hvězd. Menší bílý trpaslík kradl materiál svému průvodci do překročení kritické hmotnosti 1,4 Slunce, kdy explodoval.

 

V době objevu měla supernova jasnost 17,2 mag a byla tak dostupná jen velkým dalekohledům. Už několik hodin poté se však SN2011fe začala astronomům doslova zjasňovat pod rukama. Ráno 26. srpna už dosahovala jasnosti 13,8 mag, 27. srpna 12,4 mag a 2. září dokonce již 10,7 mag.

 

V tuto chvíli je supernova dostupná už menším amatérským dalekohledům, uvidíme, jaké jasnosti dosáhne v nejbližších dnech. Pouhým okem však rozhodně viditelná nebude, pro její spatření se budete muset i ve finále vybavit menším dalekohledem. Konec konců i samotná galaxie M101 je viditelná jen v dalekohledu o průměru alespoň 10 centimetrů.

 

Když uvážíme vzdálenost a typ supernovy, můžeme očekávat maximum kolem 10 mag. Dobrou zprávou je fakt, že díky poloze v souhvězdí Velké Medvědice je SN2011fe pozorovatelná po celou noc.

 

Velké množství fotografií supernovy naleznete na rochesterastronomy.org

 

Pozici supernovy v galaxii M101 najdete na tomto obrázku.

 

 

 

Reklama