Kosmický dalekohled Corot. Autor: ESA

Nedávno jsme psali, že je velmi obtížné nalézt u jedné hvězdy více než jednu tranzitující exoplanetu. Aby to bylo možné, musí exoplanety obíhat v téměř stejné rovině, což díky vzájemným gravitačním interakcím po vzniku systému není příliš pravděpodobné. Kosmický dalekohled Kepler však objevil mezi kandidáty celou řadu početných multiplanetárních systémů a některé už dokonce byly přetaveny v potvrzené objevy. Svou troškou do mlýna přispěl i kosmický dalekohled CoRoT.

 

 

Na probíhajícím kongresu ve francouzské Marseille byl oznámen objev hned 10 nových exoplanet kosmickým dalekohledem CoRoT. Dvě z nich už však byly neformálně představeny vloni v říjnu – jednalo se o CoRoT-16 b a CoRoT-17 b. O obou planetách jsme psali v časopisu Gliese a také v samostatném článku.

 

Další čtyři exoplanety sice byly odtajněny teprve dnes, my jsme vám však o nich v předstihu psali už minulý týden. Na tomto poli nám zbývá poodhalit podrobnosti k velmi husté exoplanetě CoRoT-20 b, která má dle zveřejněných informací hmotnost 4,2 Jupiteru ale poloměr jen 0,8 Jupiteru. Hustota planety by měla být okolo 6000 kg/m3, což je asi 4,6x více ve srovnání s Jupiterem.

 

CoRoT-18 b, CoRoT-19 b, CoRoT-20 b a CoRoT-21 b viz článek

 

My se teď zaměříme na zbývající čtyři nové exoplanety:

 

CoRoT-22 b

Zatím levituje ve stádiu nepotvrzeného objevu. Hmotnost exoplanety lze jen odhadnout na více než 0,15 Jupiteru. Údaj o velikosti planety už k dispozici máme díky tranzitní fotometrii dalekohledu CoRoT. Poloměr exoplanety CoRoT-22 b by měl dosahovat hodnoty okolo 0,52 Jupiteru. Planeta obíhá hvězdu podobnou Slunci s periodou 9,7 dní a to pravděpodobně po značně protáhlé dráze.

 

CoRoT-23 b

Další hustý horký Jupiter s hmotnosti 2,8 Mj a poloměrem 1,05 Rj obíhá okolo své hvězdy s periodou 3,6 dní.

 

CoRoT-24 b a CoRoT-24 c

Už v úvodu článku jsme zmínili, že CoRoT patrně objevil další systém s více než jednou planetou. Oba přírůstky jsou zatím v pozici pouhých kandidátů, neboť chybí ověření jejich existence metodou měření radiálních rychlostí. Díky tomu lze pouze odhadnout hmotnosti na více než 0,1 respektive 0,17 Jupiteru. Poloměry obou exoplanet jsou 0,23 a 0,38 Jupiteru. Díky oběžným dobám 5,11 a 11,7 dní je můžeme zařadit mezi horké Neptuny. Potvrzení obou kandidátů je pouhou otázkou času, neboť na pozemských dalekohledech se radiální rychlosti v tuto chvíli pilně měří.

 

Zdroj: exoplanet.eu

 

 

 

 

Reklama