Exoplanetární kandidáti z Keplera k 2. únoru 2011. Rozdělení dle velikosti. Credit: NASA
Exoplanetární kandidáti z Keplera k 2. únoru 2011. Rozdělení dle velikosti. Credit: NASA

Nedávno jsme vám na našem webu přinesli analýzu exoplanetárních kandidátů, které během prvních čtyř měsíců pozorování objevil kosmický dalekohled Kepler v obyvatelné oblasti nebo v její blízkosti. Na lukrativním seznamu se sice objevuje celkem 54 kousků, většina z kandidátů jsou však obří plynné světy jako Neptun či Jupiter, takže případný život by měl šanci pouze na hypotetických měsících těchto obřích světů. Velikostním sítem prošla jen hrstka kandidátů, kteří by mohli mít kamenný povrch a teoreticky i podmínky k životu.

 

naší analýze jsme proprali všechny kandidáty ze seznamu, kteří mají odhadovaný poloměr do dvou Zemí. Nutno podotknout, že veškeré hodnoty, se kterými jsme pracovali, jsou pouze prvotním odhadem, takže i závěry jsou spíše popularizační a posloužili nám k vysvětlení některých pojmů a zákonitostí. Pokud jste analýzu nečetli, můžeme vám alespoň prozradit, že na konci byli dva vítězové: KOI 854.01 a KOI 701.03, kteří by mohli být vhodnými hostiteli života. Jak je to ale doopravdy, se patrně jen tak brzy nedozvíme. Kromě ověření existence kandidátů nám chybí jakýkoliv údaj o hmotnosti (pracujeme pouze s odhady velikosti kandidátů).

 

Analýzy se zúčastnil i kandidát s označením KOI 326.01. V původní studii z února letošního roku byl tento kandidát ověnčen nálepkou možné nejmenší známé exoplanety u hvězdy hlavní posloupnosti. Poloměr kandidáta se totiž odhadoval na pouhých 0,85 Země! Článek z února popisoval, že KOI 326.01 obíhá okolo trpasličí hvězdy o hmotnosti asi třetiny Slunce s periodou 8,97 dní. KOI 326.01 od nás dostal nálepku kandidáta, který by se měl podobat spíše Venuši. Povrchová teplota sice byla odhadnuta na přibližně 56°C, tento údaj ovšem nezahrnuje vliv atmosféry, jenž bude patrně značný.

 

KOI 326.01 byl nejen nejmenším kandidátem v obyvatelné oblasti (či spíše v její blízkosti) ale nejmenším kandidátem od Keplera vůbec. Bohužel jeho příběh měl více než jepičí život. Do historie kosmického lovce se KOI 326.01 zapíše jako odstrašující příklad. Budiž to varováním pro popularizátory, že o exoplanetárních kandidátech je nutné vždy hovořit a psát jako o nepotvrzených exoplanetách!

 

KOI 326.01 nám sice nespadl do nepopulárních vod falešných poplachů, tak krutý osud nebyl, ale za měsíc nám patrně povyrostl, oteplil se a dost možná změnil matku.

 

Astronomové analyzovali snímek, který zachycuje bezprostřední okolí mateřské hvězdy KOI 326, která je v katalogu Keplera evidována pod označením KIC 9880467. Problém je fakt, že poblíž mateřské hvězdy najdeme další hvězdu (KIC 9880470). V katalogu je uvedeno, že mateřská hvězda je jasnější, ve srovnání se svým sousedem. Jednalo se však o chybu. Jasnější hvězdou je naopak soused hvězdy KOI 326.

 

Kepler jak známo hledá exoplanety tak, že sleduje jasnost vybraných hvězd. V případě, že z našeho pohledu přechází planeta před hvězdou, projeví se to periodickými poklesy v její jasnosti. Tým Keplera v tomto případě zkoumal světlo, které na čip dopadlo z obou hvězd a omylem se domníval, že mateřská hvězda je tou jasnější. Vzhledem k tomu, že výpočty byly založeny na chybných předpokladech, znamená to v reálu, že kandidát KOI 326.01 bude patrně větší a teplejší, než se očekávalo. Kromě toho se v tuto chvíli neví, okolo které ze dvou hvězd kandidát vlastně obíhá.

 

Tato chyba může někomu připadat jako školácká, ale musíme si připomenout několik faktů. KOI 326.01 je stále v pozici kandidáta, takže jeho existence potvrzena nebyla, přičemž se jedná o „slabšího“ kandidáta s nejistou přibližně 20%. Jinými slovy: existuje asi 20% šance, že KOI 326.01 neexistuje a jedná se o falešný poplach. Druhým argumentem budiž to, že informace o kandidátech jsou zveřejňovány pro odbornou veřejnost, aby ostatní astronomové mohli pomoci s jejich ověřováním.

 

Kromě toho je nutné si uvědomit, že hlavním posláním Keplera je statistika. Kosmický dalekohled nemá ani tak objevovat konkrétní obyvatelné exoplanety, jako spíše přinést informace statistického charakteru. Pokud například objeví 100 kandidátů o velikosti Země v obyvatelných oblastech s pravděpodobností falešného poplachu 10%, znamená to v reálu, že kandidátů bude asi 90. S konečnými daty pak mohou astronomové pracovat (musíme vzít v úvahu, že Kepler objeví jen ty exoplanety, které z našeho pohledu přechází před svou hvězdou) a odhadnout počet exoplanet s určitými vlastnostmi (velikost, dráha v obyvatelné oblasti, typ mateřské hvězdy apod.) v celé Galaxii.

 

KOI 326.01 si už každopádně můžeme ze seznamu možných obyvatelných kandidátů vyškrtnout.

 

Obrázek zmíněné oblasti naleznete v odkaze. Problematickou hvězdou je KIC 9880470.

 

Zdroj: blogs.discovermagazine.com

 

 

 

Reklama